Budžet

Vedrana Kulaga
Budžet

Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH pokazao je kako zaposleni u ovim institucijama "štede" u vrijeme ekonomske krize, a sudeći prema nacrtu budžeta za ovu godinu, nadaleko nijedna štednja neće moći da stane rame uz rame "bh. štednji". Najveće učešće u ukupnim rashodima institucija BiH lani je pripalo bruto platama i naknadama zaposlenim i to 508,4 miliona, a na naknade troškova dato je 125,5 miliona KM.

Tako je više od polovine budžeta institucija BiH utrošeno na plate, naknade te razne troškove zaposlenih, a to sve u jednom skupom paketu iznosi više od 600 miliona maraka.

Što je mnogo, mnogo je.

Godinama već brojni stručnjaci i ekonomisti upozoravaju da je neophodno smanjiti broj zaposlenih u ovim institucijama, a oni na koje se to odnosi ili su gluvi ili ne žele da slušaju ništa što ima prizvuk štednje, smanjenja, racionalnosti...

I onda se "nabere" 71 milion deficita, kojeg će "čistiti", kao i uvijek, građani ove zemlje.

Ali da lagodan život funkcionera i u ovoj godini neko, kojim slučajem, ne bi doveo u pitanje, pobrinuli su se oni sami, pa je u budžetu za 2011. godinu za bruto plate zaposlenih planirano 1,16 miliona maraka više nego lani.

Da ne bi zaposleni na posao dolazili u prljave ili zapuštene kancelarije opet su se pobrinuli oni sami, pa su za održavanje zajedničkih institucija tražili 9,84 miliona više, dok će troškovi za struju i komunalije biti viši za 3,53 miliona KM.

U prilog ovome svakako ne ide činjenica da su institucije BiH lani zapošljavale 21.067 ljudi, od čega je Ministarstvo odbrane BiH imalo 9.022 radnika, a često može da se čuje da postoji potreba za osnivanjem novih agencija koje trebaju nove radnike, koji neće raditi ništa posebno, osim što će imati veliku ulogu u povećavanju rashoda budžeta.

Posao im nije lak, ali sigurno je da nije ni toliko "težak" da bi se obračunavao u hiljadama. Pogotovo onima koji ne rade svoj posao. Pa nije valjda da očekuju da bi za malo više rada, bili i još malo više plaćeni.

Pameti tu nema. Ali jedno je sigurno, nerad je vazda bio precijenjen, pa i u svemogućoj zemlji kao što je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana