Budžet

Ma­ri­na Čigoja

Po starom dobrom običaju, problemi u BiH u vezi sa ispunjavanjem obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) se nastavljaju. Ništa novo i ništa neobično, priča se po ko zna koji put ponavlja.

Međusobna prepucavanja i nadmudrivanja političara u BiH, njihovi lični interesi još jednom su bili važniji od stabilnosti čitave zemlje i sudbine koju dijele svi njeni građani. Da stvari u vezi sa budžetom institucija BiH za iduću godinu (koji je ključan za novu tranšu MMF-a) neće ići onako kako treba, vidjelo se već kada se on našao na sjednici Predsjedništva BiH, kada je poslije, u najmanju ruku, nelogičnog zahtjeva Željka Komšića i Bakira Izetbegovića za povećanje izdvajanja za Ministarstvo odbrane i pravosuđe, preglasavanjem člana Predsjedništva iz RS Nebojše Radmanovića takav prijedlog usvojen.

"Masakriranje" budžeta u Predsjedništvu BiH, kako su opisali pojedini poslanici Komšićev i Izetbegovićev postupak, nije prošlo, usvojeno je čak 80 amandmana na taj prijedlog, ali blokade se i dalje nastavljaju.

Nastavak sjednice Predstavničkog doma BiH na kojem je trebalo da bude razmatran ovaj prijedlog i koji je bio zakazan za danas, odgođen je, do kada - ne zna se.

A sve dok budžet ne bude usvojen, ne možemo računati ni na novac od MMF-a. Peta tranša iz stend-baj aranžmana trebalo je krajem ovog mjeseca da bude doznačena BiH, ali od toga, izvjesno je, neće biti ništa. Ono što još više predstavlja razlog za zabrinutost su najave iz MMF-a da bi znatnije kašnjenje u usvajanju budžeta prolongiralo doznačavanje tranše čak i poslije januara.

Vlasti entiteta, odnosno RS i FBiH već sada kalkulišu na koji način će novac od MMF-a, na koji su računali biti nadoknađen. Sve obaveze očigledno neće moći da ispune, a likvidnost budžeta oba entiteta sigurno će biti ugrožena ako para ne bude. Federalni ministar finansija već je poručio: Para za plate nema! Vlada FBiH nema odakle da ih isplati. Kakvi će još problemi nastati, vidjećemo, ali već znamo da će ih biti.

Neozbiljnost vlasti BiH još jednom je dovela u pitanje funkcionisanje svih njenih dijelova. Kako će se entiteti suočiti sa novonastalom situacijom, kakva će rješenja pronaći, ali i koliko će vlasti u zajedničkim institucijama i dalje biti neodgovorne, vidjećemo u sljedećim danima. Jedno je sigurno, a to je da na novac od MMF-a ne možemo računati dok traženi uslovi ne budu ispunjeni, a posljedice ćemo sasvim sigurno trpjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana