Budžet

Vedrana Kulaga Simić

Da je zaštitni znak institucija na nivou BiH glad za novcem, pokazalo se ponovo i ove godine. I to na duge staze. Bez imalo obzira na ekonomsku sliku ove zemlje, privredu i sve one koji rade od jutra do sutra kako bi jedva spojili početak i kraj mjeseca.

Okvirni budžet institucija na nivou BiH u iduće tri godine pokazao je pravo lice onih koji iz udobnih fotelja posmatraju svijet oko sebe. Njihovi zahtjevi za budžetskim sredstvima ne prestaju da iznenađuju, a gladni budžetskog novca nikako ne mogu da shvate da i za to postoje neke granice i mogućnosti kojih se moraju pridržavati svi, pa čak i zajedničke institucije i oni koji rade u njima.

Opšta slika društva i ekonomske mogućnosti kao da su nepoznanica za pojedine institucije na nivou BiH koje drže neki svoj pravac, za koji mnogi godinama upozoravaju da nije pravi, već da samo vodi pravo u provaliju. Zahtjevi koje su dostavili nadležnima i u kojima su zatražili više novca u odnosu na ovogodišnji budžet oslikali su u pravom smislu njihovu skromnost i brigu za život običnog čovjeka, radnika čija leđa sve manje mogu da izdrže teret finansiranja rada zajedničkih institucija na nivou BiH.

Najgore od svega je to što se ove stvari ponavljaju iz godine u godinu. Stalno se traži više, više i više, iako su brojne granice odavno probijene kada se govori o svim izdacima za bruto plate i naknade zaposlenih, naknade troškova armije činovnika na nivou BiH, kao i o mnogim drugim izdacima. 

Rasipnika je uvijek bilo i biće ih, ali linija se mora povući. Mora se stati u kraj enormnom zalogaju pojedinaca i poštovati ta gornja granica tolerancije, jer nejaka leđa poreskih obveznika neće još dugo izdržati.

Institucije na nivou BiH moraju da dijele sudbinu mnogih drugih u BiH, ne smiju da se izdižu iznad svih i da opstaju kao nedodirljivi. Jer tražiti čak 180 miliona maraka više u godini koja je pred nama je, ipak, mnogo. Previše.

Odavno je prošlo i onih pet do 12 za analizu svih institucija na nivou BiH, prije svega mnogobrojnih agencija, kancelarija i instituta čija je osnovna svrha postojanja trošenje para. Čini se da sat otkucava posljednje minute da se odvoji žito od kukolja.

Za ovu zemlju važna je svaka ušteđena marka, a kamoli milioni.

Možda bi neki i shvatili šta znači "stezanje kaiša" kada bi to osjetili na svojoj koži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana