Budžet institucija BiH

Željka Domazet
Budžet institucija BiH

Zbog megalomanskih zahtjeva članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića, koji su preglasali svog kolegu iz Republike Srpske Nebojšu Radmanovića pri usvajanju prijedloga budžeta institucija BiH za 2010. godinu, taj je prijedlog u Parlamentu BiH naprosto morao da padne.

Ne poštujući kompromis i okvir koji su utvrdili Fiskalni savjet i Savjet ministara BiH, Silajdžić i Komšić predložili su neodrživu varijantu i ignorisali institucije koje su danima radile na prijedlogu budžeta kojim ne bi bila ugrožena fiskalna stabilnost zemlje.

Silajdžić i Komšić smatraju da "parazitske institucije" koje na svojim leđima nemaju ni penzionere, ni borce, ni razvojne projekte, ni život običnih smrtnika, treba da dobiju sve ono što entiteti prikupe, a entitetima sa svim opterećenjima da se daju mrvice.

S obzirom na to da su zabarikadirani u zgradi Predsjedništva BiH, moguće je da Komšić i Silajdžić ne znaju da BiH ima i Fiskalni savjet i zakon o njegovom radu. Jer, ne samo da su predložili neodrživu varijantu budžeta, nego su prekršili i Zakon o Fiskalnom savjetu, a trebali bi, valjda, da ga štite.

Tako je predloženi, nerealni prijedlog budžeta pao, a usvajanje budžeta za sljedeću godinu pod velikim je znakom pitanja. Stavovi poslanika su podijeljeni, a ova godina za desetak dana ističe. Po svemu sudeći, male su šanse da do kompromisa dođe, ako svi koji su pozvani da ga čine ne budu radili na njemu.

Parlament BiH je ostavio odškrinuta vrata i ako do dogovora oko prijedloga budžeta, naravno u utvrđenim budžetskim okvirima, dođe, i za desetak dana se može uraditi posao.

Naravno, potrebna je dobra volja i pretpostavka da su Silajdžić i Komšić u međuvremenu čuli da i BiH živi u svjetlu globalne ekonomske krize.

Potrebno je takođe da svi oni koji odlučuju o budžetu makar na isteku ove godine shvate da žive od novca onih koji rade diljem BiH i da vide da je većini stanovnika ove države praznična trpeza iz godine u godinu sve praznija.

Međunarodni monetarni fond, od koga entiteti čekaju drugu tranšu kredita, jasno je rekao da je usvajanje budžeta i na nivou BiH i na nivou entiteta, preduslov za uplatu sredstava iz aranžmana koji BiH ima sa tom finansijskom ustanovom. Ako toga ne bude, neće biti ni novca.

Ne shvate li to i Silajdžić i Komšić, moglo bi im se desiti da ispod prozora zgrade Predsjedništva umjesto luksuznih automobila ugledaju nezadovoljni narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana