Budžet i vojnici

Vedrana Kulaga Simić

Svaki čovjek se, barem jednom u životu, nađe na raskrsnici na kojoj treba da pogleda iza sebe i odredi put svoje budućnosti. Nekada su te odluke lake, nekada ne, ali je svaki put pravi izazov izabrati pravi pravac, koji vodi ka boljem i pozitivnijem sutra.

BiH je složena zemlja, sa mnogo institucija koje godinama troše i više nego što imaju i u kojima sjedi veliki broj onih koji ne znaju ni koji im je opis radnog mjesta, dok im redovno svaki mjesec na račune liježu natprosječne plate.

Ovakvu situaciju u zemlji, kojom niko ne smije da se pohvali i na kojoj niko od susjeda ne može da pozavidi, ugrožavaju i pojedinci svojim zahtjevima da budžetom budu odobrena sredstva za prijevremeno penzionisanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

Penzionisanje vojnika u OS BiH, i to već u 35. godini života, priča je koja već duže vrijeme izaziva nevjericu i čuđenje većeg dijela zemlje. Prije usvajanja dopuna Zakona o oružanim snagama BiH, koje su i omogućile prijevremeno penzionisanje vojnika, mnogi stručnjaci iz oblasti finansija bili su jasni. Rekli su, jednostavno, da će izdvajanja biti kritična po budžet, ali predizborna obećanja bila su jača.

Izbori su se bližili, svaki glas je bio i više nego bitan.  Za posljedice niko nije mario, barem ne oni kojima je glas bio bitan. Međutim, sada je došlo drugo vrijeme.

Pred BiH je izrada nacrta budžeta za ovu godinu u koji moraju da uđu svi rezovi koje su proteklih dana najavljivali lideri najjačih stranaka. Mora se voditi računa o izdacima za zakupe, plate...  Ali, to nije sve.

O penzionisanju vojnika, ili bolje rečeno onome što to može da izazove, oglasila se i Svjetska banka i, što je možda i najvažnije, svoj stav proslijedila nadležnima u BiH.

Penzije sa 35 godina se moraju ukinuti, smanjiti ili pronaći neko novo, povoljnije rješenje za sve i zaustaviti obećanja za lične interese. 

Nadležni u institucijama BiH došli su na raskrsnicu na kojoj treba da odluče kojim će putem krenuti dalje. Da li će odlučiti da skrenu na pravi put koji vodi ka uštedama i boljem sutra ili će nastaviti da vode zemlju i sve one koji žive i rade u njoj  putem enormnih troškova, uskoro će se saznati.

Nacrt budžeta institucija za ovu godinu trebalo bi da se uskoro nađe pred ministrima u Savjetu ministara BiH.

Do tada, ostaje da se nadamo da su svi u BiH shvatili da nema prostora za razbacivanje novca i da je to jedini pravi put. Predizborna megalomanska obećanja su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana