Buća potok

Goran Maunaga

U Tužilaštvu BiH potvrdili su da na sarajevskoj deponiji u Buća potoku nema nikakvih radova, nema traženja ni ekshumacije ostataka sarajevskih Srba nestalih tokom rata u BiH. Ne zna se ni kada će radovi biti nastavljeni.

U Tužilaštvu tvrde da je cijeli posao prekinut jer se čeka nalaz vještaka o bezbjednosti daljeg kopanja, što je za porodice  samo izgovor. Pitaju zašto ti nalazi nisu traženi ranije, zašto sve toliko traje.

Jer, stalnim prekidanjem i odgađanjem traženja nestalih u Buća potoku svi koji žele da prikriju zločine i te kako su dobili na vremenu. A u tome su, poslije višegodišnjih opstrukcija, postali pravi stručnjaci.

Jer da nije tako, na deponiji bi u septembru i oktobru bili pronađeni posmrtni ostaci do kojih se, tvrde porodice nestalih, sredinom prošle godine već bilo došlo.

Zanimljivo je da se prilikom prvog probnog kopanja i ekshumacije, koji su rađeni na osnovu informacija Organizacije porodica nestalih i Instituta za nestala lica, došlo do dubine od 30 metara, a pri tom nije bila potrebna nikakva stručna procjena bezbjednosti.

Firme iz Istočnog Sarajeva to su radile stručno, kopale su kaskadno i detaljno, a Tužilaštvo je to "nagradilo" neplaćanjem radova, dovođenjem firme "Gradsko groblje" iz Visokog i najavom angažovanja mehanizacije Oružanih snaga.

Od tada nije urađen ni dio onoga što je trebalo da bude urađeno u vezi sa otkrivanjem ostataka nestalih, a kamoli počinilaca zločina.

Nisu saslušani odgovorni ni svjedoci, nije izdvojen neophodan novac za probno kopanje i ekshumaciju, kopanje je zaustavljano tačno onda kad je sve ukazivalo na to da će dati rezultate, a glavni tužilac ostao je gluv na sve dopise i zahtjeve porodica nestalih za sastankom i razgovorom.

Ali, iako su sve činjenice u tom predmetu porazne, nikako ne treba odustati od zahtjeva za zakonitim, poštenim postupkom u tom slučaju. Jer istina se kad-tad sazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana