“Brzi” dogovor

Anita Janković-Rečević

Dogovor kuću gradi, stara je poslovica koja nikako ne može biti primijenjena na političku scenu u BiH. Zajednički stav domaćih političara već godinama je misaona imenica, bez obzira na to o kojem pitanju je riječ. Sloga izostaje čak i kod problema čije je rješenje krucijalno za građane oba entiteta.

 

Sudbina pregovaranja o povlačenju 330 miliona evra sa računa Centralne banke BiH, a koji su uplaćeni na osnovu dogovorenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fonodom (MMF) oslikava sav apsurd u koji je BiH kao zemlja zaglibila.

Iako je novac od MMF-a namijenjen za saniranje posljedica pandemije virusa korona i iako je bio prijeko potreban, kako Republici Srpskoj tako i Federaciji BiH, trebalo je mjesec dana da Savjet ministara donese odluku o raspodjeli sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a. Osim što je to samo po sebi apsurd, kada se uzme u obzir da će dio tog novca biti “upumpan” u oporavak domaće privrede, činjenica da je odluka jednoglasno donesena tek iz trećeg puta, iako se nije razlikovala gotovo ni u čemu od onih ranijih koje nisu dobile saglasnost potvrđuje onu Andrićevu da “tamo gdje prestaje logika počinje Bosna”. Ispostavilo se da je više od mjesec dana, kao i energija političara na pregovaranje potrošena bez ikakvog razloga.

Za višesedmični zastoj 330 miliona evra ponovo su odgovorni političari iz FBiH, jer se čelnici SDA i HDZ-a nisu mogli dogovoriti o raspodjeli novca unutar tog entiteta. Republika Srpska još jednom je postala kolateralna šteta, jer se pokazalo da je dogovor u FBiH, bez kojeg je nemoguće živjeti, potpuno nemoguć.

Lidere stranaka u FBiH nije bilo briga što je privreda čekala na pomoć i što je radnicima pojedinih preduzeća od tog novca obećana isplata dijela plata. Interesi političara još jednom su bili ispred interesa građana, baš kao što je bilo na primjeru posljednjeg formiranja vlasti na nivou BiH. Zbog opstrukcija vodećih stranka iz FBiH trebalo je više od godine da se domaći političari dogovore ko će sjesti u koju fotelju. A za to vrijeme trpio je razvoj zemlje, ali i cjelokupno stanovništvo, na koje nepostizanje dogovora od rata pa naovamo ostavlja svojevrsne psihičke posljedice, jer su svaki dan prinuđeni da na TV ekranima slušaju prepucavanja i huškačku retoriku. Nepomirljivi tonovi političara prelijevaju se u narodne mase, koje osim brige o tome kako da prežive od prvog do prvog bistre i politiku nacionalnih podjela, stvarajući bespotrebne tenzije koje pogoršavaju zajednički život. Narodima u BiH ne treba đavo da se s njima šali, oni to najbolje rade sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana