Brže do dijagnoze

Anita Janković-Rečević

Vijest da je rendgensko snimanje cijelog tijela za samo 13 sekundi uz mali stepen zračenja od sada dostupno pacijentima u RS zaslužuje aplauz i poštovanje svih građana Srpske. Naročito ako se u obzir uzme činjenica da naše zdravstvo godinama bije bitku sa zastrjelim aparatima, koji su u razvijenim zemljama odavno na otpadu.

Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, po uzoru na svjetske klinike u kojima je oblast radiologije na veoma visokom nivou nabavio je najsavremeniji uređaj “lodoks zemplar”, po čemu je postao jedinstven u regionu. Nabavka tog uređaja, koji je u popularnoj seriji “Uvod u anatomiju” prikazan kao posljednja riječ tehnologije, ogroman je iskorak za zdravstveni sistem RS. Tim potezom UKC je stao rame uz rame sa klinikama u Americi u kojima se “lodoks zemplar” koristi nešto duže od decenije. 

Prednost novog aparata, čija je vrijednost 1,7 miliona KM, je ta što omogućava snimanje svih kostiju u veoma kratkom periodu, i omogućava da se pacijenti zbrinu brže i kvalitetnije. Dodatna prednost je što je doza zračenja za snimanje cijelog tijela veoma mala, pa se bez ikakve bojazni može koristi i za trudnice i djecu.

Znanje i iskustvo u radu sa ovim aparatom domaćim ljekarima prenijeli su eminentni stručnjaci iz SAD-a, a koliko menadžment UKC-a vodi računa o edukaciji svojih zaposlenih, kao i o unapređenju zdravstvene zaštite svjedoči činjenica i da je prošli mjesec ta zdravstvena ustanova bila domaćin eminentnim stručnjacima iz Rusije, a ovaj vikend u goste im dolazi još jedna grupa ljekara iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana.

Unapređenje zdravstvenog sistema RS odavno je u fokusu institucija Srpske, rukovodioca najviših zdravstvenih centara pa i ljekara i sveg medicinskog osoblja. Svi kapaciteti i sve znanje upregnuti su na iznalaženje novih mogućnosti za nabavku savremene opreme i aparata koji se koriste u svjetskim klinikama, a sve u cilju što bolje zdravstvene zaštite našeg stanovništva.

To potvrđuje i gradnja novih bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, konstanta rekonstrukcija domova zdravlja, uvođenje savremenih terapija liječenja ali i osnivanje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Da Srpska radi na “liječenju” zdravstva, koji je žila kucavica svake zemlje vidljivo je i nedavnom povećanju plata zdravstvenim radnicima koje su onima sa srednjom stručnom spremom povećane za 50 do 60 KM, a ljekarima u zavisnosti od koeficijenta i uslova za oko 200 KM.

Milionska dugovanja i nedostatak određenih profila poput kardiologa i dalje su bolna tačka sektora zdravstva ali značajan iskorak je napravljen, a RS će sigurno nastaviti da korača putem koji će je dovesti do potpunog izlječenja zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana