Bruka u Strazburu

Marijana Miljić Bjelovuk
Bruka u Strazburu

BiH već tri godine ne uspijeva izabrati agente koji će zemlju predstavljati pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Pišu konkurse, pa ih zatim poništavaju. I tako unedogled.

Šta je pravi razlog, javnost može samo da nagađa. I u tom nagađanju postoji i ono da se te pozicije namještaju za stranačke pulene. Traže ih tri godine, ali bezuspješno. I nije to tajna. To se radi za sve pozicije, pa tako i za gorepomenute.

Sada su krenuli i sa prilagođavanjem uslova konkursa, odnosno mijenjaju one stavke koje kandidati treba da ispune. Brišu one koje njihovi podobnici ne ispunjavaju. Možda i time konačno uspiju dobiti agente koji će zemlju predstavljati pri Sudu u Strazburu. I ta praksa, da se ne zavaravamo, nije od juče. Traje i ona godinama. 

Sve to kristalno jasno nam govori u kakvoj mi zemlji živimo. Pa, kako bi  vlasti uradile nešto više kada ne uspijevaju izabrati ljude na pojedine pozicije? Nikako, kao što i ne rade. Sve ide na neku muku. Guranje. Ništa ne ide olako i na prvu pa ni donošenje i onih najjednostavnijih odluka ili mjera. Za njihovo usvajanje potrebne su godine pa i decenije. Ekonomske krize i ratovi u svijetu prije će se završiti nego što će vlasti u BiH riješiti najjednostavnije zadatke koji su pred njih postavljeni. 

Bruka i sramota u ovom slučaju prelaze domaće i regionalne granice. Šire se u Strazbur. Rasulo sa domaćeg tržišta stiglo je i do Evropskog suda za ljudska prava jer i oni su i te kako upućeni da BiH ima agente u statusu vršioca dužnosti već tri godine.

Bruke i sramote očigledno imamo za izvoza. Zašto bi to vlasti radile samo na domaćem tlu kada mogu i šire? U tome su najbolji. Obaraju sve rekorde. Osramotili su se u mnogim evropskim zemljama i gradovima, pa na red je došao i Strazbur. Tamo je dupla bruka. Jer pored toga što nemamo agente u regularnom statusu, BiH u Sudu u Strazburu već duže od dvije i po godine nema ni sudiju u skladu sa propisima Savjeta Evrope.

Jedina smo zemlja sa sudijom u “tehničkom mandatu” u toj pravosudnoj evropskoj instituciji, ali to nikako ne sprečava dio javnosti u FBiH da i dalje osporava izbor novog sudije jer izričito insistiraju da na toj poziciji što duže ostane Faris Vehabović.

Dakle, BiH je trenutno jedina država sa sudijom u “tehničkom mandatu” u Evropskom sudu za ljudska prava, što joj opravdano, bez imalo sumnje, daje etiketu “države slučaja”.  I to,  ama baš, nimalo ne brine domaće vlasti. Niti će. Tako rade godinama, tako će i dalje. Riješiće oni i ove probleme, ali kada za sve ove pozicije, među svojim redovima, pronađu “provjerene domoljube”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana