Brod koji tone

Cvija Mrkonjić

Dobiti posao u javnoj upravi i uhljebiti se na budžetu opštine nekada je bila privilegija o koju su se otimali svi građani koji svakodnevno kucaju na vrata Biroa rada.

Međutim, to u Srpcu već odavno nije privilegija, jer opštinski službenici u ovom gradu, zajedno sa kolegama iz njihovih javnih preduzeća i ustanova, već mjesecima preživljavaju pravu agoniju. Od tri do sedam neisplaćenih plata, neuplaćeni doprinosi još od prošle godine, neovjerene knjižice, neplaćeni putni troškovi i ukidanje toplih obroka njihova su svakodnevica.

U takvoj situaciji, njihovi šefovi ne preduzimaju ništa, osim što upiru prstom i prebacuju krivicu jedni na druge. Od dolaska na vlast koalicija okupljena oko načelnika Drage Ćirića bori se sa opstankom skupštinske većine. Kasno su primijetili da se redovi gladnih gomilaju pred vratima opštine, a kad su toga postali svjesni, pokušali su neopaženo da se izvuku i skinu odgovornost sa sebe.

Jer, kako drugačije objasniti nedavna saopštenja SDS-a u Srpcu, koji je iznio niz grubih riječi na račun dojučerašnjih koalicionih partnera. Njihova odluka da će nastupati kao samostalni Klub odbornika iznenadila je cijelu koaliciju koja se pita da li su to oni isti ljudi koji su sa njima dijelili kolač vlasti.

Srbački SDS je nakon lokalnih izbora dobio funkciju zamjenika načelnika opštine, potpredsjednika SO, dva načelnika odjeljenja i direktorska mjesta. Nijedna važnija odluka u parlamentu nije mogla proći bez njihovog amina, jer su imali trećinu odbornika u koaliciji. U izvršnoj vlasti dobili su resor opšte uprave i privrede i time preuzeli odgovornost za oživljavanje ekonomskog i socijalnog stanja.

I tek onda kada su privreda i javni sektor počeli klecati na koljena i dotakli samo dno, SDS-ovci su najavili povlačenje iz vladajućih struktura. Njihova namjera da se iskrcaju iz broda koji tone uzdrmala je dojučerašnju koaliciju, ali nije ošamutila građane koji traže krivca za prazne džepove i uzaludna obećanja koja su im dali.

Njihovo opravdanje da predstavljaju odgovornu vlast imalo bi smisla samo u slučaju podnošenja kolektivnih ostavki na sve javne funkcije. Umjesto toga, kadrovi ove stranke sjede zavaljeni u foteljama i čekaju primanja koja kasne upravo zbog njihovog nemara, ali koja će kad-tad napuniti njihove bankovne račune. Ali je pod znakom pitanja da li će građani imati dovoljno mrvica hljeba na stolu da dočekaju takav rasplet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana