Britanski skandal, sarajevski brend

Željka Dobrić
Britanski skandal, sarajevski brend

Najprodavaniji britanski list "News of the World", sa tradicijom plasiranja tračeva dugom 168 godina, biće ugašen! Novinari su prisluškivali telefone javnih ličnosti, što je za vlasnika ovog lista, medijskog mogula Ruperta Mardoka bio dovoljan razlog da stavi katanac na glavni izvor skandala u Velikoj Britaniji.

Nakon što su se pojavile tvrdnje da je tabloid odobrio hakerske upade u mobilne telefone ubijene učenice Mili Dauler, koja je pronađena tek šest mjeseci poslije nestanka, kao i porodice žrtava bombaških napada u Londonu 7. jula 2005. godine, sam vrh države uključio se u rješavanje jednog od najvećih medijskih potresa "na Ostrvu" i izvan njega.

Otkriveno prisluškivanje, koje je u Britaniji i ostatku svijeta okarakterisano kao prvorazredni skandal, zbog kojeg je uhapšen i bivši urednik "News of the World" Endi Kulson, bivši saradnik, ni manje ni više nego britanskog premijera Dejvida Kamerona, u BiH se, tačnije u Sarajevu, zove istraživačko novinarstvo. Nikako skandal!

Jer da nije tako, ne bi "istraživačka" emisija "60 minuta" FTV-a redovno, bez bilo kakvih pravnih posljedica, emitovala prisluškivane razgovore.

To što javnosti nikada do kraja nije razjašnjeno je da li "60 minutni istraživači" sami prisluškuju ljude u BiH ili to u njihovo ime, a na račun svih građana BiH, rade policijsko-obavještajne službe, koje ih redovno snabdijevaju kompromitujućim snimcima?

U demokratskim i civilizovanim zemljama skandal je i jedno i drugo! Nije li britanski primjer dovoljan da se oni koje plaćamo da nas štite, počešu po glavi i zapitaju, šta se to događa?!

Ako "60 minutni istraživači" snimaju po receptu Britanije, davno ih je trebalo ukinuti i pokrenuti procese krivične odgovornost. A ako to umjesto njih rade policijsko-obavještajne službe, tek tada smo svi u problemu. Takav skandal nije zabilježen ni u jednoj državi do danas.

Mardok je pametno odlučio što poslije afere prisluškivanje nije htio da sačuva svoj tabloid, što ni nije posebno velik udarac na njegovo medijsko carstvo, ali je jasno da bi poslije bilo kakvog pokušaja zataškavanja priče ovakvih razmjera njegova medijska imperija pretrpjela nesagledive posljedice.

S druge strane FTV čuva "60 minutne istraživače" Bakira Hadžiomerovića kao najdragocjenije oružje u političkim obračunima, čistkama i pripremama terena za skidanje bitnih glava. Jadna nam je demokratija, jadan nam je narod, kojem stvarnost i društvene vrijednosti prezentuju takvi mediji pod vođstvom takvih ljudi!

Apsurd BiH ide do te mjere da se pokreću procesi protiv glavnog urednika i novinara medija koji objave informacije o nelegalnom prisluškivanju građana BiH i to od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, a "60 minuta" svakog ponedjeljka, redovno, bar jednom prekrši pravila, zakone, etički kodeks novinarstva i ko zna šta već ne!

Britanija i BiH, u međuvremenu, ostaju nekoliko stotina svjetlosnih godina udaljene u razvoju demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana