Britanski šamar pravdi i žrtvama

Vedrana Kulaga
Britanski šamar pravdi i žrtvama

Sud u Londonu juče je odbio zahtjev Srbije da joj izruči bivšeg člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, čime je još jednom potvrđena činjenica da za srpske žrtve i sve što ima predznak "srpski" na međunarodnoj političkoj i pravnoj sceni nema pravde.

Okružni sudija Timoti Vorkman izjavio je u Londonu da je "slučaj iskorišćen u političke svrhe i kao takav predstavlja zloupotrebu procedure pred ovim sudom". Njegov zaključak je da "nema validnog opravdanja za početak procedure protiv doktora Ganića"?!

Gdje je nestala pravda, zašto je izbrisano pravo? Zar nikome nisu važne suze srpskih majki što ih liju zbog mrtvih sinova i kćeri, muževa i očeva nevino postradalih?

Ejup Ganić rukovodio je masakrom nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine u Sarajevu. Masakr, koji je za vijek i vijekova tu ulicu žigosao krvlju nevinih, golobradih mladića.

U Dobrovoljačkoj ulici desio se zločin, a ovaj predmet je, umjesto inertnog Tužilaštva BiH, preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje je nastavilo rad na njemu. Na osnovu potjernice ovog tužilaštva u Londonu je uhapšen Ejup Ganić.

Čemu onda ovakva odluka britanskog suda?

Ako već riječi nisu dovoljan dokaz o nečijoj krivici koja zahtijeva kaznu, šta je sa sačuvanim snimcima razgovora radio-vezom na kojima Ganić komanduje svim jedinicama da izvrše napad na kolonu i zapale sve što se kreće?

Srbiju i preživjele ne zanima politika, već istina o stradanju u Dobrovoljačkoj. Politički pritisci ponovo su učinili svoje. Međunarodno pravo još jednom je pokleklo, na štetu ubijenih i nevino postradalih.

Ponašanje stranaca koji odlučuju o sudbini i pravcu u kojem treba da ide srpski narod nema objašnjenja niti razumijevanja.

Unazad dugo godina Ganić je trn u oku. Ruku koja je naredila napad, sada mije svjetsko pravo. Odbijanje izručenja Srbiji dokaz je da nema više pravde i da srpske žrtve nisu vrijedne i dostojne kazne kao što je to slučaj sa ostalim narodima.

Sramota londonskog suda, ništa drugo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana