Briselska tragikomedija

Željka Domazet

Dok građani iz dana u dan već skoro četiri godine iščekuju da se konačno s vrata skine obaveza proizašla iz presude u slučaju "Sejdić-Finci", dio političara opijenih visokim platama i ugodnim putovanjima u Brisel, po svemu sudeći, još zadugo ne planiraju da riješe ovu svoju obavezu i pronađu rješenje.

Do koje mjere ide ta bezobzirnost najbolje pokazuju slike i atmosfera koja je vladala za pregovaračkim stolom na posljednjem sastanku u sjedištu EU. Osmijesi kao da u ovoj zemlji teku med i mlijeko, šale, grljenja i dobacivanja kao da su na pikniku ili nekom turističkom putovanju jasan su pokazatelj koliko je zvaničnicima ove zemlje stalo do rješenja i njenog napretka. Na sastanku, koji su mnogi okarakterisali kao dan "D" za BiH, o svemu su izgleda njeni zvaničnici više razgovarali nego o poslu zbog koga su otputovali u Brisel. Da je to tako dovoljan su dokaz da su neki od učesnika priznali da ne znaju ni zbog čega su otputovali u Brisel i šta su trebali ponuditi nakon ovog važnog sastanka. U cirkusu su prednjačili baš oni koji bi trebalo da ponude rješenje. Izgleda da je jedini koji je imao namjeru da se pozabavi zadatkom zbog koga je sastanak održan bio komesar za proširenje Evropske unije Štefan File koji je prevrtao papire dok su federalni političari zbijali šale.

I dok je RS još na prošlom sastanku svoj dio zadatka obavila, njeni federalni partneri su bez ikakvog valjanog dogovora ili usaglašenog rješenja otputovali i ne pomišljajući nije li to dovoljno poniženje koje su ovoj zemlji po ko zna koji put priuštili među uglednim evropskim zvaničnicima. Umjesto konstruktivnog kompromisa, za stolom se čula i vriska lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je već poslovično poznat kao sarajevski mangup koji mnogo obećava i nijedno obećanje ne ispunjava i ekspert da bilo kakav dogovor naprečac upropasti. Da se očigledno ne miješaju u svoj posao dovoljan je dokaz i činjenica da je nakon usmenog sažetka toka sastanka o rješenju slučaja "Sejdić-Finci", koje im je sumirao File, konstatovano kako ništa od toga ne razumiju. Dakle, ni ono što su sami pričali nisu razumjeli, a kako li će tek sve to da razumiju obični smrtnici koji se već godinama pitaju hoće li se konačno raspetljati ovaj Gordijev čvor.

Ne urazume li se uskoro, BiH će vrlo brzo otići u izolaciju svake vrste i skupo platiti priču onih koji, kako i sami priznaše, ni sami ne znaju o čemu i šta pričaju. Svako ozbiljan bi nakon te konstatacije mogao samo reći, da nije tragično, bilo bi smiješno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana