Brisel

Svjetlana Šurlan

Brisel je sjedište Evropske unije, stjecište svjetskih diplomata, odredište političara iz različitih zemalja i centar kojem teži svaka evropska država iole svjesna šta znači i šta može da znači prisustvovanje briselskim dešavanjima.

To je konačno shvatila i BiH i umjesto da plaća zakupe prostora, odlučila je da kupi zgradu u koju će smjestiti Ambasadu i Misiju BiH pri EU. To je svakako za pohvalu, jer država koja nema za objekat u Briselu, ne treba da ima svoje predstavništvo ni u jednoj drugoj zemlji, dok to ne obezbijedi. BiH je shvatila, iako joj je za to trebalo 20 godina, da je isplativije kupiti zgradu nego plaćati zakup, te se tako krenulo u, kao što bi raznorazni činovnici rekli, "realizaciju poslova kupovine".

Očigledno je da su raznorazni mešetari u tome vidjeli priliku da se okoriste, pa se kupovina odužila na šest godina. Mnogobrojne zavrzlame pratile su taj proces.

Prvobitno je tako donesena odluka da se objekat kupi, pa je onda za njega tražena dokumentacija. Sedam miliona maraka koštao je objekat BiH, a do danas je na rekonstrukciju i adaptaciju potrošen dodatni milion KM jer u kupljenoj zgradi nije radio čak ni lift, a ni grijanje. Plaćani su potom notari, advokati i procjenitelji po Briselu. Pojedine od usluga i analiza kasnije su se odbijale, a angažovani su novi stručnjaci koji su takođe masno plaćani i to kada je sve već bilo gotovo. Popravke nakon kojih su kvarovi i dalje ostajali, ne treba ni spominjati.

Na scenu je zatim nastupila Komisija Savjeta ministara BiH za kupovinu predmetnog objekta koja je naložila Misiji BiH da angažuje advokata koji će potvrditi "vjerodostojnost dokumentacije" na osnovu koje je do tada sve rađeno. Advokatskoj kući je tako isplaćeno 35.000 evra bez PDV i data joj je dozvola da bude pravni zastupnik do zaključenja ugovora o kupovini. Međutim, dok je to urađeno, sve oko kupovine je već bilo završeno, potpisani su i predugovor i ugovor o kupovini.

Koja je svrha svega kada je posao već bio gotov, niko nije objasnio.  Kakva je uloga bila advokatske kuće u Savjetu ministara se nisu ni zapitali. Informacija u kojoj je sve ovo navedeno usvojena je, zgrada je kupljena, a BiH je opet pokazala kakvi su u njoj pravila i poslovi. A takva teško da će biti dobrodošla igdje, pa i u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana