Brisanje prošlosti

Veljko Zeljković
Brisanje prošlosti

Istorija bi trebalo da nas čuva od budućnosti. Od nas samih. Ali kada u njenom pisanju počnu učestvovati političari, onda ta budućnost postaje ponovo mračna.

Posljednjih nekoliko godina, ali i decenija, traje jedan opasan proces banalizacije i revitalizacije istorijskih događaja iz Drugog svjetskog rata. Na raznim kablovskim kanalima sve češće se prikazuju razni istorijsko-dokumentarni programi koji govore o tajnim i naci-megaprojektima, okultnom životu SS-ovaca, narkomanskoj zavisnosti Adolfa Hitlera ili stradanju nedužnih građana Berlina. I kada neki klinac sve to gleda, kakav utisak može steći o tom krvavom i mračnom životu?! Nikakav.

Nema priča o Aušvicu i milionima ubijenih i prognanih. Nema više ni priča o stradanju Rusa, koji su podnijeli najveći teret u ovoj borbi protiv fašizma. Umjesto toga prikazuju se, istina interesantni, filmovi, ali koji toliko banalizuju ovaj mračni period da se čovjek zapita kuda sve ovo vodi.

Utisak je da već jedno izvjesno vrijeme traje proces pisanja neke nove istorije, koja bi trebalo da “opere” prije svega Njemačku, ali i NDH.

Ovaj proces već decenijama traje i u Hrvatskoj. Tako se Jasenovac od strane pojedinih kvaziistoričara i političara pokušava prikazati kao radni logor, a prvi dječiji logor u Evropi, Jastrebarsko, kao prihvatilište. “Prekopavaju” se grobovi, igra se brojevima ubijenih, a u isto vrijeme prave nova stratišta na kojima se oplakuju nedužno ubijene ustaše, pri tom plasirajući tezu kako su komunisti bili gori od “crnokošuljaša”.

Nastoji se “oprati” i uloga Katoličke crkve u tom periodu, posebno lika i djela nadbiskupa Alojzija Stepinca, moralnog tvorca NDH. Već godinama se održavaju mise za njega, organizuju izložbe, a vrhunac je bilo nedavno održavanje konferencije o ovom nadbiskupu u “srcu Evrope”, Evropskom parlamentu u Strazburu. Krajnji cilj je proglašenje Stepinca svecem, čime bi se onda izbrisala uloga Katoličke crkve u ubijanju, progonu i prekrštavanju pravoslavnih. Na taj način bi i NDH bila rehabilitovana.

Na kraju će ispasti da je pravoslavni živalj išao dobrovoljno na rad u Jasenovac, da je podnosio zahtjeve za prekrštavanje zbog viza za Njemačku...

Narod koji se na vrijeme ne suoči sa svojom prošlošću, nema budućnost. U stvari, prijeti mu da zaglibi u sopstvenom glibu, živom pijesku. U kom pravcu sve to ide, može se vidjeti iz slučaja kada su djeca iz Hrvatske, na jednom fudbalskom turniru u Sarajevu, svojim “kolegama” iz Srbije tokom utakmice dobacivala i skandirala: “Ubij, ubij Srbina”. Radilo se o mališanima uzrasta sedam, osam godina.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana