“Brisanje” crnih tačaka

Milijana Latinović

Crne tačke na putevima širom Republike Srpske zadaju glavobolju vozačima, a tek nakon što je desetine života ugašeno na drumovima smrti, nadležni su odlučili da se uhvate u koštac sa tim problemom.

Konačno su napravili korak dalje od nabrajanja opasnih pravaca i krivina koje spajaju opštine i gradove, a na kojima su saobraćajne nesreće uzele najveći danak.

Odmakli smo od obilježavanja crnih tačaka i pisanja projekata, pa će tri najkritičnije krivine Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta uskoro biti “izbrisane”.

Čim obezbijede građevinsku dozvolu, nadležni će raspisati tender za izbor izvođača radova koji će rekonstruisati krivine i staviti novi asfalt, kako na ovim mjestima ne bismo i ubuduće brojali najviše poginulih u saobraćaju.

Ohrabruje činjenica da su oni koji upravljaju putevima zasukali rukave i sa riječi prešli na djela, a ne treba zaboraviti ni to da je Srpska među prvima u regionu označila opasna mjesta na saobraćajnicama i započela njihovu sanaciju.

Ako sve bude teklo prema planu, prije nego što zima zakuca na vrata, ove tri krivine, na kojima se iz godine u godinu gasila mladost, trebalo bi da budu sanirane.

Tužno je što smo se ovim problemom počeli ozbiljnije baviti tek kada se drumovima smrti prolomio krik onih koji su izgubili najmilije u saobraćajnim nesrećama.

I kada ove tri krivine budu propisno sanirane, moramo znati da se tu posao ne završava, jer su u RS lani na listu kritičnih mjesta na saobraćajnicama upisane 24 crne tačke, a sanacija preostale 21 u ovoj godini nije planirana.

Kada će one doći na red, nije poznato.

Jedino što nam preostaje jeste nada da ubuduće nećemo iznova ponavljati iste greške i da ćemo probleme rješavati na terenu, a ne samo na okruglim stolovima i sastancima.

Na bezbjednost saobraćaja, osim onih koji vode računa o uslovima na putu, moraju misliti i vozači. 

Svi oni koji se nalaze za volanom, bez obzira na to kojom dionicom puta voze, moraju znati koliku odgovornost nose onog trenutka kada dodaju gas.

U njihovim rukama je ne samo njihov život već i životi njihovih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana