Briga i nebriga

Milijana Latinović

Migrantska kriza u BiH bukti već godinama, a sudeći prema najavama koje ovih dana dolaze sa svih strana, i u narednom periodu očekuje se najezda Avganistanaca. Iako je na početku ove krize BiH bila samo usputna stanica na putu ka Evropskoj uniji, koja je za migrante “obećana zemlja”, zapeli su nadomak svoga cilja, ni manje ni više nego u Unsko-sanskom kantonu, u selu Lipa nedaleko od Bosanskog Petrovca.

 

Ima migranata i u drugim lokalnim zajednicama, ali najveći teret krize ipak je podnio i dan danas podnosi USK.

Zapadnokrajiške opštine postale su dio migrantske rute, a nerijetko je imovina tamošnjeg stanovništva na meti razjarenih migranata, mahom mladića koji provaljuju u kuće, kradu automobile i uništavaju i ono malo što su povratnici s velikom mukom stekli.

Migrantska kriza u potpunosti je pokazala pravo lice BiH i svu nebrigu prema povratnicima u tim krajevima gdje lokalno stanovništvo i u 21. vijeku živi bez struje i vode. Oni koji su trebali da se pozabave time, nisu i očigledno nikada neće. A toliko je inostranih fondova kojima su mogli biti upućeni projekti kojima bi se obezbijedio novac da i u tim povratničkim domaćinstvima voda poteče iz slavine ili zasvijetli sijalica. Ne, oni nikada nisu bili prioritet nadležnih u BiH.

Apeli udruženja koji se bore za prava povratnika uglavnom prolaze neopaženo i institucije BiH za njih ne mare. S druge strane, migrantima u “Lipi” obezbijedili su sve. Za svega nekoliko mjeseci privremeni prihvatni centar postao je jedno od najvećih gradilišta. Izgrađeno je mini naselje za oko 1.500 stanovnika. Šatore su zamijenili kontejneri, prilazi kampu su asfaltirani, dovedena je struja i voda, a u planu je obezbijeđenje i nekih dodatnih sadržaja.

Na adresu institucija BiH Evropa šalje desetine miliona evra kako bi, kako oni kažu, pomogli BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji. Pitanje koje svaki stanovnik ove zemlje postavlja jeste zašto Evropa ne uzme sve te silne evre i ne pruži utočište migrantima na svojoj teritoriji?

Krajnje je vrijeme da nam prestanu pomagati na takav način. Neka novac iskoriste za gradnju prihvatnih centara na svojoj teritoriji, jer niti je “Lipa” migrantski cilj niti žele da ostanu makar im sve tamo pozlatili.

Evropa je očigledno spremna na sve samo da ih drži podalje od svoje granice, a nadležni u BiH po ko zna koji put su bez ikakve ideje i rješenja.

A to je najgore što može da se dogodi ovoj zemlji, da ostane trajno utočište ilegalnim izbjeglicama. Oduvijek je deportacija migranata u zemlje iz kojih dolaze bila rješenje, ali oni koji donose odluke tu opciju nikada nisu uzeli u obzir. Zato su migranti tu gdje jesu, a nama kako bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana