Brendovi

Marina Čigoja

Najnovije istraživanje agencije "Valikon", koje je pokazalo da među 25 najpopularnijih proizvoda široke potrošnje u regionu nema ni jednog jedinog iz BiH, još jednom nas je vratilo u stvarnost i pokazalo koliko BiH zaostaje ne samo za Evropom, nego i za zemljama regiona.

Sumorna slika domaće privrede još jednom je potvrđena, a odgovora na pitanje zbog čega je to tako je mnogo. Država, proizvođači, potrošači... Odgovornost bi se mogla pripisati svima.

Sigurno je da je u uslovima u kojima se naša privreda nalazi veoma teško "lansirati" neki brend jer to, prije svega, podrazumijeva ogromna ulaganja, kako u kvalitet tako i u marketing. Ono što svakako izdvaja zemlje u regionu je činjenica da one imaju brendove još iz predratnog vremena, što sa nama nije slučaj. Sigurno je da je i konkurencija iz inostranstva velika i da je u takvim uslovima domaćim proizvođačima posao dodatno otežan. Tu su i potrošači u BiH koji se veoma često odlučuju za uvozne proizvode mimo onih koji su proizvedeni ovdje. Sve je to doprinijelo činjenici da danas sve liste na kojima se predstavljaju pozitivne strane neke zemlje po pravilu prolaze bez BiH, dok smo s druge strane na svim onima u kojima se prikazuju loše strane.

Ipak, jasno je da i bez toga BiH zaostaje za zemljama u regionu i da nema dovoljno jak proizvod koji bi mogao da ide "rame uz rame" sa jednom "vegetom" ili "plazmom". Republika Srpska ima prepoznatljive proizvode kao što su "Vitaminkin" ajvar ili "nektar pivo", ali oni očito nisu dovoljno poznati na tržištima bivših jugoslovenskih republika. Ti i slični proizvodi bi sigurno mogli da postanu naš brend, ali se to ne može dogoditi preko noći, bez bilo čije podrške i bez bilo kakve želje.

Hoće li se BiH naći u narednim godinama na ovoj ili sličnim listama najviše zavisi od toga koliko će domaći privrednici biti spremni da rade na podizanju kvaliteta i na promociji svojih proizvoda, ali i koliko će država biti spremna da pomogne stvaranje domaćeg brenda. To bi, na kraju, trebalo da bude interes svih, jer prepoznatljiv proizvod, kakav je na primjer "vegeta", poželjeće da ima svaki trgovački lanac. Razlog je jednostavan - za takvim proizvodom postoji i tražnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana