Brendovi na čekanju

Milijana Latinović

Dok svjetski poznati brendovi, kao i brendovi iz regiona dominiraju tržištem RS, izvan naših granica poznata su samo dva proizvoda iz Srpske - romanijski kajmak i hercegovački med. To su jedini brendirani proizvodi iz RS.

Oni malo bolje upoznati sa geografskim položajem RS i njenim potencijalima upitaće šta je sa čuvenom šljivovicom, rogatičkim krompirom ili sirom trapistom?

Odgovor je kratak i jasan - ništa. Iako su ovi proizvodi nesumnjivo kvalitetni i iako su osvojili srca brojnih turista koji posjećuju naše krajeve, u svijetu, pa ni u komšiluku se o njima gotovo ništa ne zna.

Jednostavno, majstori ovih delicija nisu zaštitili svoje proizvode, a put ka njihovom brendiranju, po svemu sudeći, još je na dugačkom štapu.

Zašto je to tako, treba da se upitamo svi zajedno, od proizvođača do onih koji propisuju uslove i kroje procedure. 

Poseban kvalitet, ugled ili neko drugo obilježje po kojem bi se prepoznavalo geografsko porijeklo proizvoda, samo su neke od prednosti koje sa sobom nosi brendiranje, a o čemu naši voćari, ratari i drugi majstori delicija, nažalost, uglavnom malo znaju.

Nedovoljno edukovani proizvođači ne znaju koje prednosti bi im donijelo brendiranje proizvoda po kojima su njihovi krajevi poznati, a ima i onih koji uopšte nisu upućeni u to da su njihovi proizvodi zaštićeni.

Htjeli ili ne, na pragu velike evropske porodice moraće dobro da se naoružaju znanjem i umijećem i zaštite ono što stvaraju sa svojih deset prstiju.

Zaštitom domaćeg bogatstva, posebno prehrambenih proizvoda na kojima nam nerijetko mogu pozavidjeti i daleko bogatije zemlje, treba mnogo više da se pozabave i oni koji kroje procedure za dobijanje etikete.

Procedure potrebne za brendiranje proizvoda treba da budu pojednostavljene, a sam proces približen vrijednim seljacima koji znaju da je njihov hljeb sa sedam kora ukusan i napravljen s ljubavlju, ali ne znaju da je jedinstven te da i oni zaslužuju dio svjetskog tržišnog kolača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana