Breme života

Miloš Vasiljević
Breme života

Život ljudi na našim vjekovnim ognjištima nikada nije bio lak, a sve veća poskupljenja i nameti otežali su svakodnevicu običnom čovjeku.

I dok političari, ustoličeni decenijama u fotelje, koriste fraze i klišee, pa često zavade i one najbliže, od čega profit imaju samo oni, trebalo bi zajedno da odu da vide kako živi običan čovjek u Srpskoj, kada nije kampanja i kada su kamere isključene.

Roditelji razmišljaju kako da obezbijede djeci uslove dostojne čovjeka, s druge strane, penzioneri se bore kako da dočekaju prvi u mjesecu kada kupuju lijekove i plaćaju komunalije, ako im šta nakon toga ostane, to je sića. Miholjsko ljeto je već iza nas, što znači da možemo očekivati hladnije dane, koji sa sobom nose i novi teret u vidu grijanja. Skuplja su drva, pelet, troškovi su i za tu stavku uduplani.

Rafovi u našim prodavnicama su ipak i dalje puni, što donosi radost, ali jasno je da će masne cijene do kraja isprazniti naše novčanike. Nisu ni do sada bili puni, ali u posljednjih pola godine inflacija je dodatno zagorčala život.

Globalna kriza ne posustaje pa bi uskoro u svijetu moglo doći do nestašice hrane. U prvom redu piva, čokolade, kukuruza, maslinovog ulja, ćuretine pa sve do zamrznutih pica. Tržište u Srpskoj je stabilno i nema straha od nestašice, sa odobrenjem, ali i radošću, prihvatili su naši zemljaci. Breme života, sa svim poskupljenjima i galopirajućom inflacijom nešto je što ne možemo izbjeći pa cijene proizvoda rastu brzinom svjetlosti. Jednostavno, tu ne možemo nešto puno promijeniti.

Ne razlikuje se Srpska tu puno od regiona, ali ni ostatka svijeta. Kriza je na svakom ćošku, a ako budemo pametni u budućnosti, moramo iskoristiti sve potencijale i resurse, kao što je recimo organska proizvodnja pa da budemo zemlja odakle se puno više izvozi, nego što je sada slučaj.

Za glavu se hvataju sve generacije koje ne iskaču iz kalupa, odnosno ona srednja klasa, kojoj svako poskupljenje otežava kalkulaciju, kako preživjeti i ovaj mjesec.

No, nije sve sivo, ni crno, postoje pozitivne naznake, a ako ćemo tražiti svjetlo na kraju tunela, jasno je da i dalje jedemo, ali i kupujemo relativno zdravu hranu, ako radimo komparaciju sa velikim zemljama i tržnim centrima. Naše pijace i štandovi prepuni su zdravih namirnica i proizvoda. Jedno je sigurno, cijene su više danas nego što je to bilo juče, a danas niže od onoga što nas čeka. Jer, mnogi će sutra brojati, posljednje novčiće u džepu, ali ćemo ipak preživjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana