Brčko

Svjetlana Tadić
Brčko

Dogovor kuću gradi, oduvijek je bilo i biće, a da se BiH i njene institucije nikada neće izgraditi, jasno je već odavno, a juče je samo potvrđeno.

Zašto? Zato što je za gradnju bilo čega potreban dogovor, za koji ukućani BiH još uvijek nisu spremni.

Godinu poslije izbora stranački zvaničnici juče u Brčkom nisu uspjeli da se dogovore kako da grade BiH, njenu politiku i institucije izvršne vlasti.

Lideri SNSD-a, SDS-a, SDP-a, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. bili su prethodnih dana, kao i uvijek pred važne pregovore, "optimistični" i nadali se dogovoru.

Preplitanje, prevrtanje, računanje i razračunavanje juče nije dobilo koristan epilog. Sastanak političkih lidera protekao je kao i svaki prethodni - katastrofalno.

Iako je najavljivano da će "baš ovaj" sastanak u Brčkom biti prekretnica u tmurnoj BiH, to se nije desilo.

Lider SDS-a Mladen Bosić imao je razrađen koncept kako da riješi zapetljanu političku situaciju u BiH, ali se na kraju situacija pokazala nerazrješiva, baš kao i ranije po planu HDZ-a u Mostaru, pa SDP-a u Sarajevu.

Iako je srpski blok, SNSD i SDS, bio spreman da odustane od mjesta koja im prema rotaciji pripadaju, zarad mira u kući, bošnjačke stranke su to odlučno odbile.

Sada više niko, ko se do sada i dvoumio, ne sumnja ko je pravi krivac što ova zemlja nema vlast godinu od izbora, što stoji u mjestu dok drugi krupnim koracima grabe prema EU i što će, sve su prilike, ostati bez miliona evra, koji su joj bili na pladnju.

Adresa za sve pokude i upozorenja od sada je jedino i isključivo Sarajevo! Nikako Banjaluka.

BiH će tako, ko zna do kada, ostati kuća bez krova, koja ni ne zna koliko ima ukućana, jer stanovništvo očigledno u skorije vrijeme neće biti popisano, izgubiće i ono malo investitora što je imala, a od toga će, kao i do sada, najviše štete imati njeni građani.

Juče se lideri nisu usaglasili ni kada će se ponovo dogovarati - što je još jedan dokaz da rogovi nikada nisu mogli da budu zajedno u vreći.

Institucije BiH će, po svemu sudeći, nastaviti i dalje, kao i tokom protekle godine, da funkcionišu u tehničkom mandatu, po principu "trla baba lan, da joj prođe dan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana