Brčko, struja i OHR

Goran Maunaga
Brčko, struja i OHR

Prema nalogu supervizora za Brčko distrikt Rafija Gregorijana, od 1. jula do 31. decembra distrikt će strujom snabdijevati preduzeće "Elektroprivreda BiH" iz Federacije BiH, umjesto "Elektroprivrede Republike Srpske" koja je to radila prethodnih godina.

Ta odluka donesena je iako će poslije nje cijena struje u distriktu biti viša za oko 40 odsto, tačno onoliko za koliko je ona viša u FBiH nego u RS.

Nevjerovatno, ali u ovom slučaju ono što je glavno, dakle tržišna cijena struje, ispalo je kao nešto sasvim sporedno i nevažno, tako da se Gregorijanov potez čini besmislenim.

Ali, to nije tako. Ako se ne radi o najbitnijem, o visini cijene struje, o čemu je onda riječ? O tome, naravno, da se preko proizvođenja nepostojećeg problema produži mandat i OHR-u i supervizoru za Brčko distrikt. I da se napravi problem vladajućoj koaliciji u RS i SNSD-u.

Da nije tako, ne bi tek sada, poslije petnaestogodišnjeg snabdijevanja distrikta strujom iz RS, bez ikakvih problema i na komercijalnoj osnovi, to odjednom postalo sporno.

Supervizor kao objašnjenje za svoj potez nudi tvrdnju da SNSD i Vlada RS ne brinu o cijenama, nego da nastoje da ostvare kontrolu nad distriktom. Zaista iznenađuje to što je do ovog otkrića Gregorijan došao baš sada, a ne u prethodnim godinama u kojima je RS strujom snabdijevala distrikt.

On navodi i da se na takav potez odlučio jer se RS ne pridržava odluke Arbitražnog tribunala i odluka visokog predstavnika iz septembra 2009. godine, kao i zbog blokiranja rada Državne regulatorne komisije za električnu energiju. Koja, usput, nema ništa sa cijenama i distribucijom struje u distriktu.

Ali, bez obzira na to, na mnoge nelogičnosti i nametanje besmislenih odluka i zakona, Gregorijan nas ubjeđuje da su "lideri SNSD-a jednako odgovorni što supervizija u Brčkom još traje uprkos njihovim izjavama da žele da OHR i supervizor odu".

E, tu dolazimo blizu istine: pitanje snabdijevanja Brčko distrikta strujom pitanje je političke kombinatorike i klasične zamjene teza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana