Brčko po receptu Srebrenice

Krstina Ćirković

Da u BiH vlada bezakonje i da će ono, nažalost, potrajati, potvrđuju izbori. Primjer za to su događaji pred posljednje lokalne izbore u Srebrenici i pripreme za parlamentarne izbore u BiH, koji se odvijaju u Brčko distriktu.

Izbornim malverzacijama, koje su osmišljene i finansijski potpomognute iz sarajevskih političkih krugova, u Srebrenici je za načelnika ponovo izabran Bošnjak. Za predstavnike lokalne vlasti iz reda bošnjačkog naroda ovdje su, između ostalih, glasali muftija sandžački Muamer Zukorlić i novinarka Duška Jurišić.

Navedene osobe nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, ali im je omogućeno da se nađu na spisku birača i svojim glasom učestvuju u kreiranju života i budućnosti u ovoj opštini.

Nije tajna da se u BiH Srbi na sve načine pokušavaju marginalizovati, a tome u prilog govori činjenica da je o sudbini Srebrenice odlučilo više od 2.000 fiktivnih glasača.

Imajući u vidu taj recept koji je podržan i od jednog uticajnog dijela međunarodne zajednice, političari iz Sarajeva su osmislili novu podvalu Srbima. Povod su opet izbori, ali parlamentarni gdje su apetiti Bošnjaka mnogo veći. Krenuli su iz Brčkog, gdje pokušavaju da uskrate osnovna ljudska prava skoro polovini glasača.

Ko je, zbog koga ili čega izbrisao iz državljanstva RS oko 30.000 Brčaka? Takve posljedice će zbog toga imati Srpska, njen narod i političari?

Ovim pitanjima će se morati najozbiljnije pozabaviti lideri srpskih političkih partija i na vrijeme osujetiti namjere Bošnjaka da na mala vrata ujezde u NSRS i Parlament BiH.

Da tamo budu glasniji, da se više pitaju i odlučuju o RS koja im je kost u grlu. Da se to ne bi desilo, srpski politički lideri bi trebalo da se prisjete lokalnih izbora u Srebrenici 2008. i 2012. godine, te političkih bitaka koji su predstavnici Bošnjaka vodili sa Srbima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Nisu birali sredstva da dođu do cilja i zadrže vlast u Srebrenici. To su 2008. godine uspjeli izmjenama izbornog zakona, a na posljednjim izborima izbornim inženjeringom.

To se ne bi smjelo ponoviti u Brčkom, niti u bilo kojem mjestu u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana