Bravo Džombiću

Sandra Miletić
Bravo Džombiću

Vlada Republike Srpske konačno je odlučila da presiječe i povukla potez vrijedan poštovanja i pohvale. Premijer RS Aleksandar Džombić zatražio je ostavku više od četrdeset direktora koliko ih vlada "Željeznicama RS".

Da je to trebalo da se uradi pokazuje podatak da su ti direktori napravili gubitke veće od 160 miliona maraka, a onda je sedam sindikata diglo pobunu kako bi im Vlada uplaćivala milione maraka.

Može li direktor javnog preduzeća ili akcionarskog društva biti onaj ko posluje sa takvim rezultatima? Naravno da ne. Da su morali davno bi se povukli sami, jasno je svima, osim njima samima. Svijest rukovođenja preduzećima ovdje je, nažalost, "uzmi ago koliko ti drago, nije tvoje".

Nema niko ništa protiv toga da takvi menadžeri, poput ovih iz "Željeznica", rukovode svojim firmama, kada ih osnuju i kada im babo ostavi, ali rukovoditi javnim preduzećem na taj način nije samo za smjenu nego i za krivičnu odgovornost.

Nije li, da bi spasila Britaniju, Margaret Tačer istrajala na zatvaranju rudnika i pustila rudare da štrajkuju godinu pod zemljom. Dobila je nadimak Čelična ledi jer je znala šta hoće i šta je dobro za njenu zemlju.

Ovim je Vlada poslije dugo vremena pokazala da je odlučna da uradi nešto i prekine mrtvi kompromis u kojem ne postoje ni sankcije ni odgovornost.

A da je trebalo uspostaviti red u ovom preduzeću, jeste. "Željeznice" su u teškoj dubiozi i pored toga što im se svako malo pomagalo, zapošljavao je ko je koga stigao, a i sam generalni direktor rekao je da su pojedini direktori na sve moguće načine opstruisali rad firme. Pri tome su, naravno, gledali samo svoj interes.

Sada samo treba istrajati na tome da se riješe problemi i stvari izvuku na čistac. I da oni koji su preduzeće doveli u teško stanje odgovaraju. A da na direktorska mjesta treba konačno da sjednu oni koji znaju da rade svoj posao, samo po sebi se podrazumijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana