Bratska saradnja

Milijana Latinović

Republika Srpska i Srbija još jednom su potvrdile bratske odnose i saradnju koja je svakim danom na višem nivou. Taj odnos, koji je posebno ojačao u proteklih nekoliko godina, ponovo je dospio u žižu javnosti kada su u petak delegacije dvije srpske republike stavile pečat na realizaciju veoma značajnih projekata.

 

Među najvažnijim izdvajaju se izgradnja aerodroma u Trebinju i prve zajedničke hidrocentrale "Buk Bijela".

Koliko je velika i značajna ta saradnja najbolje svjedoči činjenica da od Novog Grada do Trebinja nema lokalne zajednice u Srpskoj u kojoj novcem iz matice Srbije nisu obnovljene škole, domovi kulture, zdravstvene ustanove ili izgrađeni trgovi, ulice i vrtići.

Uz jaku Srbiju i Srpska jača svakim danom, a s obzirom na dogovorene projekte "teške" više od 500 miliona evra koji će već iduće godine početi da se realizuju, tek će se vidjeti na djelu šta znači kada Srpska i Srbija rade zajedno. I ne samo u Srpskoj, Srbija ne zaboravlja ni svoj narod u FBiH, pa i u zapadnokrajiške opštine sa većinskim srpskim stanovništvom šalje pomoć i na sve načine nastoji da doprinese opstanku vjekovnih srpskih ognjišta koja su nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu ostala s one strane granice.

Koliko god bila neophodna i značajna novčana pomoć koja preko Drine stiže i u vrijeme pandemije, više od toga znači bratski zagrljaj, podrška i ohrabrenje koje nijednog dana, nepunih devet mjeseci otkako virus korona hara Balkanom, nije nedostajalo.

Srbija je prva priskočila u pomoć svome narodu s ove strane Drine čim je virus zakucao na naša vrata. I dok se Evropa zatvarala, obustavljala izvoz medicinskih sredstava i gledala samo sebe, naša matica podijelila je s nama sve što je imala.

Stizale su zaštitne maske, odjela i respiratori, iako je sve to neophodno i narodu u Srbiji. Sve što su imali i imaju podijelili su i dan-danas dijele s nama. To je dokaz ne prijateljskih, nego bratskih odnosa. Suvišno je i pričati o tome da će takva saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Pred dvjema republikama je još mnogo zajedničkih projekata i investicija koje će učvrstiti saradnju, a stanovništvu obezbijediti bolje uslove za posao, školovanje i opstanak. Bezbroj puta do sada pokazalo se da zajedno Srbija i Srpska mogu sve, jer jaka i stabilna Srbija znači jaku i stabilnu Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana