Brat naš Tesla

Mirjana Kusmuk

Ako budem srećan da ostvarim samo neke od svojih ideja, biće to dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to djelo jednog Srbina....

Rekao je to Nikola Tesla, rođen u selu Smiljan kod Gospića, u tadašnjoj Austrougarskoj pokrajini Vojna krajina 1856. od oca Milutina, pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine.

Godine 1884. Nikola se odselio u Njujork gdje je i umro na pravoslavni Božić, 7. januara 1943. Komemoraciju je direktno prenosio Radio Njujork, a gradonačelnik Fjorelo la Gvardija čitao je oproštajni govor. Uz zvuke srpske pjesme "Tamo daleko" Tesla je po sopstvenoj želji sahranjen u pravoslavnoj crkvi Svetog Jovana na Menhetnu.

Nikola Tesla posljednji put u javnosti se pojavio 1942. kada ga je teško bolesnog u hotelu "Njujorker", u kojem je živio, posjetio izbjegli jugoslovenski kralj Petar Drugi. Mladi kralj zapisao je u svom dnevniku da su Tesline riječi bile dirljive i da su obojica plakali.

U septembru prošle godine ispred Tesline laboratorije na Long Ajlendu u Njujorku podignut je spomenik na kojem piše: Nikola Tesla, Srbin i Amerikanac!

Istina! Tesla po rođenju Srbin, sve što je dao čovječanstvu, dao je kao američki državljanin.

Manipulacije o Teslinom nacionalnom porijeklu počele su sa izjavom njegovog sestrića Save Kosanovića, koji je posljednje dane života proveo uz ujaka. Sava je prepričao da je Tesla jedne prilike rekao: "Ponosim se svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom". Odmah poslije toga Sava Kosanović postavljen je za ambasadora Jugoslavije u SAD, a upravo to bila mu je nagrada za uslugu komunističkom režimu koji je proklamovao bratstvo i jedinstvo i kome je ovakvo Teslino izjašnjenje bilo više nego potrebno da "umiri duhove" zbog ratnih zločina počinjenih nad njegovim sunarodnicima u Lici.

Iako je otkriveno da je rečenica stavljena u usta velikom naučniku u stvari bila parafrazirana čestitka koju je Tesli poslao Maček, manipulacije nisu prestale do danas.

Poslije predizbornog cirkusa sa Teslinom urnom u Srbiji, uslijedila je rasprava u Hrvatskom saboru o proglašenju dana Teslinog rođenja 10. jula Danom nauke ili Danom Nikole Tesle, kao što je prije nekoliko godina učinila Srbija.

- SDSS će podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti tamo gdje je bio. Teslin spomenik nije srušen zato što je izumio struju, nego zbog toga što je bio Srbin i to treba priznati - rekao je istinu koja boli poslanik srpske manjine Milorad Pupovac i izazvao žestoku polemiku u Saboru.

Tesla je otišao sa ovog svijeta sam, bolestan i siromašan. Genije budućnosti umro je na ivici bijede, jer se odrekao nadoknada na pronalaske, a bio je isuviše ponosan da uzme skromnu penziju jugoslovenske izbjegličke vlade. Onim što je ostavio čovječanstvu upisao se u knjigu besmrtnih građana svijeta.

- Rod moj si, u pobočnoj i uzlaznoj liniji krvotoka: u visoko i u široko - brat jesi moj - napisala je u knjizi "Brat moj, Tesla" Dara Sekulić.

Oboje su kao djeca voljeli da se kupaju u Korani. Tragovi na pustim ognjištima Like i Korduna bezvremeno su svjedočanstvo njihovih života. Sve drugo falsifikat je onih po kojima se ništa neće zvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana