Bošnjački veto

Željka Bašić
Bošnjački veto

Bošnjački delegati u Vijeću naroda RS potegli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskim inicijativama RS.

U tome nema ništa iznenađujuće jer su veto poodavno najavili, a on je samo uvertira i izgovor za nekoliko radikalnih amandmana koje namjeravaju da predlože na pomenuti zakon.

Svojom namjerom da ugrade amandmane u Zakon o referendumu Bošnjaci žele da ograniče Republiku Srpsku na, prema njihovim željama dozvoljenu i nedozvoljenu primjenu javnog izjašnjavanja građana.

Tako su amandmanima na zakon (kojim se, treba li napominjati, ne spominje nijedno referendumsko pitanje) predvidjeli da teritorijalni integritet, suverenitet i bezbjednost BiH ne mogu da budu tretirani Zakonom o referendumu.

Bošnjaci traže da se u organima za sprovođenje referenduma ispoštuje proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda te da svi koji imaju biračko pravo bez obzira na to gdje žive dobiju mogućnost da izađu na referendum uključujući i glasanja u odsustvu i dijaspori.

Pored toga što žele da određuju šta će biti svrha i motiv referenduma, Bošnjaci traže da se o referendumskom pitanju koje se, prema njima, smije raspisati, ne izjašnjavaju samo glasači sa važećih biračkih spiskova već i oni u dijaspori i odsustvu.

Da li igdje postoji takva demokratska praksa da se referendumom želi uređivati pravo glasanja koje je već uređeno Izbornim zakonom?

Da apsurd bude veći, Bošnjaci su taj zakon, koji ne samo da ne vrijeđa ničiji nacionalni interes, već je isključivo tehničke prirode i predstavlja pravni okvir za mogućnost raspisivanja referenduma, i prije nego što je napisan, nazvali antiustavnim, antidejtonskim, antibošnjačkim i antidemokratskim.

To su sve uradili iako, u suštini, ovakav zakon (kojim se, ponavljamo, ne tretira nijedno konkretno referendumsko pitanje) ne vrijeđa nikoga, već daje mogućnost da se raspiše javno izjašnjavanje građana (pa i Bošnjaka) o pitanju koje se definiše posebnom odlukom.

Zbog čega bi Bošnjaci bili nezadovoljni usvajanjem ovog zakona ako uistinu žele da BiH bude uređena prema dejtonskim principima da u njoj postoji entitetsko i državno uređenje te da se omogući nesmetano funkcionisanje svih nivoa vlasti?

Bez obzira na političke ili motive druge prirode, pravo na to da kažu svoje mišljenje, stanovnicima Srpske ne može da bude uskraćeno ili dozvoljeno kada i kako to nekome odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana