Bošnjačka predomišljanja

Vedrana Kulaga Simić

Do podne ovako, od podne onako.

Tako bi se moglo opisati ponašanje predstavnika bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS kada je riječ o stavu u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru Srpske.

Nakon što su poslanici iz bošnjačkih stranaka, na zasjedanju Parlamenta RS dizanjem ruku dali "zeleno svjetlo" zakonu, sve se promijenilo kada je isti dokument "prešao" u susjednu zgradu, udaljenu nekoliko desetina metara.

Dok je zakon još "putovao" do tamo, do bošnjačkih poslanika stigla je oštra reakcija koalicije "Prvi mart", koja je inače i idejni tvorac "Domovine" koja okuplja bošnjačke stranke u RS, a koja je podršku svojih članica označila kao sramnu. Do onog momenta kada je zakon stigao u Vijeće naroda sve se promijenilo.

Na delegatskom stolu u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske okrenuta je druga ploča. Odlučeno je da će zatražiti, ni manje ni više, nego ocjenu ustavnosti usvojenog zakona za koji su na sjednici skupštine glasale njihove partijske kolege.

Iz toga se (iako tvrde da je sve bilo usaglašeno na stranačkim sastancima i međustranačkim razgovorima) može zaključiti da su Bošnjaci sa jedne strane, glasali za zakon koji smatraju da je neustavan, a sa druge da postoje ozbiljna razmimoilaženja kao i neslaganja između njihovih predstavnika u Parlamentu i Vijeću naroda Srpske.

Mnoga pitanja ostaju bez jasnih odgovora, ali je jasno da će oni zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru RS za koji su i predstavnici iz njihovih redova glasali. Međutim, ni odluka Ustavnog suda RS neće staviti tačku na ovu priču ako ta pravosudna institucija ne donese odluku po bošnjačkoj volji i želji.

Najavili su da će ići i korak dalje i da će pokucati i na vrata Ustavnog suda BiH da bi se i njihove sudije izjasnile da li su predstavnici Bošnjaka glasali za "neustavan zakon".

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je i ranijih godina u dosta navrata lupao na vrata Ustavnog suda RS tražeći zaštitu vitalnog interesa naroda kojeg zastupa. I u većini slučajeva njihove apelacije su odbačene u potpunosti i jedino što su njihovim slanjem uspjeli da urade bila je blokada određenih zakonskih rješenja tokom određenog vremena.

Iako ispitivanje ustavnosti zakona ne odlaže njegovo stupanje na snagu, ova predomišljanja su pokazala da su odnosi među bošnjačkom strankama u zakonodavnoj vlasti u RS spremni za preispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana