Bosnić test za Sud

Željka Domazet

Vođu vehabijskog pokreta Huseina Bilala Bosnića, koji je u septembru uhapšen u akciji "Damask" na kraju ove godine Tužilaštvo BiH "okitilo" je optužnicom za terorizam.

Kako je naveo tužilac Dubravko Čampara, Bosnić je svjesno radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u ovoj zemlji, regionu, pa i šire, kao autoritet među vehabijskim pokretom, pozivao druge pripadnike vehabijskog pokreta da se pridruže terorističkoj grupi Islamska država i priključe radikalnim pokretima u Siriji i Iraku.

Čampara, koji je i sam nailazio na opstrukcije prilikom prikupljanja dokaza i određivanja pritvora, prikupio je, kako kaže, dovoljno dokaza, svjedoka i drugog dokaznog materijala, te svim tim dokumentima precizno iznio činjenicu da su mnogi državljani ove zemlje, slušajući Bosnićeve govore, otišli na ratišta i na njima izginuli.

Nakon ove optužnice, čeka se potez Suda BiH, koji bi trebalo da je potvrdi, nakon čega bi javnost precizno bila upoznata sa svim što je Bosnić radio i činio.

Na suđenju će se javnosti, kako tvrde u Tužilaštvu, valjano pokazati i dokazati svi Bosnićevi grijesi.

Svjedoci i gotovo tridesetak materijalnih dokaza, te vještaci i još ponešto, trebalo bi da razotkriju Bosnića, njegove saradnike van ove zemlje i u njoj sve podatke o onima koji su slušali njegove riječi. Trebalo bi da se sazna zašto i po čijem je to nalogu Bosnić slao tuđu djecu da ginu po Siriji i Iranu i zašto ih je, kao žive bombe, upućivao da ubijaju i sebe i druge.

Od Suda BiH i sudija u ovoj instituciji očekuje se da dobro prouče sve što im se prezentuje, da se ne bi desilo da ih zbog brzopletih poteza ne poziva i ne proziva najmoćnija sila svijeta i podsjeća ih gdje je mjesto teroristima i kakvu poruku ova zemlja prema ovoj pošasti treba da pošalje civilizovanom svijetu. Ako i na Bosniću Sud zakaže, kao što je to činio u mnogim sličnim slučajevima, kada je o terorizmu i teroristima riječ, onda smo svi skupa u grdnom problemu.

Sud je na potezu i nadati se možemo samo da i ovog puta neće napraviti istu grešku i teroristu pustiti na slobodu, a običan svijet u njegove ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana