Bosansko proljeće za državu za čovjeka

Sanja Vlaisavljević

"Da li je na pomolu 'bosansko proljeće': Pogledajte kako hiljade bh. građana zahtijeva DRŽAVU dostojnu ČOVJEKA!", samo je jedan od naslova u sarajevskim medijima.

Plemeniti zahtjev da sva djeca ove zemlje dobiju matične brojeve i time steknu pravo građana, bojim se, počinje poprimati sasvim drugi tok. Istina je da se ispred Parlamenta BiH nalazi i poneki stanovnik iz Banjaluke ili Zenice, Mostara... ali ima nešto golemo što baca sjenku na cijeli skup, koji traje nekoliko dana.

Samo prije dvije-tri godine NVO sektor, akademska zajednica, mediji i ini su bili na nogama kada je bivši reis Cerić izjavio da bi uskoro moglo i na sarajevskim ulicama doći do nekakvog sarajevskog ljeta, a danas je sintagma "bosansko proljeće" postala lajtmotiv protesta.

Svi su tada glasno, preglasno negodovali što Cerić dovodi arapsko proljeće u Sarajevo... a danas? Neiskreni branitelji ljudskih prava sa sjedištem u Sarajevu tada su glasno opominjali na pogubnost Cerićevih riječi za "građansku BiH", a danas "građanska BiH" brani "građansku BiH" od nacionalista na vlasti pozivanjem na dolazak proljeća. Ako je sintagma i tada imala, barem prema tvrdnjama aktera civilnog društva, negativnu konotaciju ili bolje reći isključivo islamističku, onda ne može danas imati pozitivnu. Nije logički održivo! Brine i prepada. A ova sintagma kruži društvenim mrežama i sve više i u naslovima sarajevskih medija. Da li je to poruka skupa? Želim vjerovati da nije?!

Da li je moguće da su na crtežima protestanata slike samo nekih, a ne svih političara? Ako se traže smjene, traže se za sve. Ili možda ipak ne za sve? Kako objasniti poklike "hoćemo promjene"? Ako treba mijenjati vlast, onda treba biti promijenjena bez izuzetka. Ako ne, onda treba smijeniti samo neke, a druge ostaviti, ali to nisu promjene nego zamjena političkih fotelja, baš onakva kakvoj svjedočimo od 2010. godine i posljednjih opštih izbora.

Na protestima zaista nema nasilja, za sada i to treba istaći, ali kako objasniti da je građanka Sarajeva Željka Domazet "mršnuta" na obavljanju svoga novinarskog zadatka? Jedan od transparenata glasio je RTRS - cenzura i baš u blizini tog transparenta Domazet je otjerana sa skupa. Ne, to nije poruka skupa, jer "nema" cenzure na protestima. I, eto, za kraj da se vratimo naslovu preuzetom sa sarajevskog portala. Ova "država za čovjeka" podsjeća na, čiji ono bijaše, predizborni politički slogan?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana