»Bosanski jezik«

Vedrana Kulaga Simić

BiH je veoma specifična zemlja u kojoj domaći predstavnici o malo čemu mogu da se dogovore, a u mnoge stvari miješaju se i stranci za koje se odavno slobodno može reći da su se pošteno udomaćili u ovoj zemlji.

U njihovoj kuhinji krčkale su se mnoge stvari, a sada je na red, po svemu sudeći, došlo obrazovanje.

Tačnije, priča o bošnjačkoj djeci u pojedinim školama u Srpskoj, koja bojkotuju nastavu zbog nepostojanja nacionalne grupe predmeta, ali i zbog toga što nadležni u Srpskoj ne priznaju "bosanski jezik" na kome roditelji te djece uporno insistiraju, iako toga nema u Ustavu, najvišem aktu kojeg bi svi trebalo da se drže.

Rješavanje ovog problema sada su na sebe samoinicijativno uzeli visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i Upravni odbor Savjeta za primjenu mira, koji su na razgovor pozvali još i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića iako o tome treba da razgovaraju, pregovaraju i dogovaraju se nadležni u RS.

Od razgovora, naravno, ne treba bježati, posebno jer je riječ o veoma osjetljivoj temi. Ipak, upravo zbog toga što je ovo osjetljivo pitanje, u ovakve razgovore treba uključiti i one koji imaju drugačije argumente u vezi sa ovim problemom, a ne samo jedno stranu.

U tim razgovorima treba uzeti u obzir i to da problem postoji na cijeloj teritoriji BiH, što znači i u Federaciji, pa ni domaći ni stranci ne bi smjeli da žmire na probleme u vezi sa srpskim, pa i hrvatskim jezikom sa druge strane entitetske linije.

A odavno je i svima poznato da srpskog jezika u FBiH nema ni u priči, kao ni ćirilice. To izgleda niko ne uzima u obzir, jer da je tako, ako već mora da se miješa, OHR bi trebalo da sazove sve nadležne iz RS, FBiH i nivoa BiH da pričaju o otvorenim problemima.

Tada bi poziv Incka i PIC-a sigurno bio smisleniji, uspješniji i prihvatljiviji. Ovako je RS, po ko zna koji put, etiketirana kao dio BiH u kome se krše prava.

A svaki problem se može riješiti ako za to postoji istinska volja.

U tim namjerama za inat, ali i jednostrane i paušalne ocjene nema mjesta, jer je to unaprijed osuđeno na propast.

Jasni su zahtjevi Bošnjaka, ali je jasan i Ustav RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana