Borci i borci

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata u BiH prošlo je više od dvije decenije, a dobar dio onih koji su uspjeli da iz rata izvuku živu glavu i vrate se u zagrljaj najmilijih i danas vode bitke za prava koja im pripadaju.

Boračku populaciju u Srpskoj danas zastupa 11 organizacija koje su izborile status od javnog interesa za Srpsku. Takav odnos snaga stvorio je nove probleme koje najviše osjete oni koji bili na prvim i svim ostalim linijama fronta, jer u toj borbi za prevlast i bolji status među udruženjima jasno je da ispaštaju upravo bivši borci.

Istina je da u Srpskoj ima dosta udruženja koja se trude da pomognu onima sa kojima su nekada bili rame uz rame u rovu, što je pohvalno, ali kamen spoticanja je ko zapravo treba da vodi glavnu riječ sa najvišim institucijama RS.

Da među njima ima više jedinstva, to bi bilo potpuno nebitno, jer svima treba, ili bi barem trebalo da bude cilj obezbjeđivanje boljeg položaja svima koji su se tih teških devedesetih godina odlučili da uzmu pušku u ruku, a ne da bježe što dalje.

Međutim, stvari nisu baš onakve kakve bi trebalo da budu i to je jak udar na borce, jer su, očigledno, nečiji interesi jači od njihovih zasluga za narod cijele ove Republike. Sadašnjih i budućih generacija.

Posljednji sastanak boračkih predstavnika i onih koji čine vlast u RS rezultovao je time da će biti razmotreno pitanje reprezentativnosti i da će ta oblast biti bolje uređena.

Šta god iznjedrila analiza, jasno je šta borcima treba, a to su pravda i pravi predstavnici. U takvoj situaciji ne bi bilo sporno da postoji i 101 udruženje i da ih predstavlja i 101 saborac, jer bi svi govorili jednim glasom da bi na kraju sve završilo boljim položajem za one koji su odbranili RS.

Tužno je i jadno slušati kada se pojedinci, koji treba da dijele iste ciljeve, prepucavaju i u miru "ratuju" riječima. To, onaj "obični" borac koji je i danas samo "borac" nije zaslužio. Stvarno nije.

U ovoj priči nema i ne smije biti mjesta za politiku, lične interese i inat. Boračke organizacije, ma kako se zvale i ko god njima rukovodio, moraju govoriti jednim glasom za one za čije su interese i formirane. Ma koliko to bilo teško u današnje vrijeme.

Sloga je najbolji put za sve, a borci bi to trebalo najbolje da znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana