Borba za sudije

Svjetlana Šurlan

Za BiH se slobodno može reći da je zemlja puna apsurda, zemlja u kojoj se sprovode raznorazni eksperimenti, koji vjerovatno ne bi uspjeli da budu sprovedeni bilo gdje drugo na zemaljskoj kugli.

Jedna od tih stvari je svakako izbor sudija i tužilaca, koji je odavno trn u oku mnogih u BiH i, kako se čini, biće teško da se nadležni iz RS izbore da se sadašnja praksa promijeni.

U velikoj većini država tužioce imenuju parlamenti, vlade ili predsjednici, i to je sasvim uobičajena praksa, ali takav scenario nije vidljiv u BiH.

Pravosuđe i sve što se nalazi pod njegovim okriljem odavno je pod lupom mnogih u i izvan BiH, ali malo šta je od onoga što je do sada pokušano i dalo rezultate.

Predložene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH izazvale su velike polemike, a kako i ne bi kada su pojedina rješenja, koja se njima nude, gora od postojećih.

Izmjenama i dopunama pomenutog zakona i dalje ostaje da oni tužioci biraju sudije i da se za sve pita Visoki sudski i tužilački savjet BiH i maltene niko drugi, a kamoli treći. Ima li to smisla, kad se ne može od očiju javnosti sakriti činjenica da u većini zemalja, na koje se ugleda BiH, stvari ne stoje baš ovako. Pa ni slično.

Ipak, VSTS se grčevito bori da zadrži sva svoja ovlašćenja u kojima uživa, svjestan toga da ni u jednom pravnom sistemu, osim u našem eksperimentalnom, nosioce pravosudnih funkcija ne biraju takva tijela, već zakonodavni organi.

Logično je postaviti pitanje kako se advokati koji sjede u VSTS-u i koji biraju sudije, ponašaju prema tim istim sudijama u sudnicima. Ima li tu uopšte objektivnosti?

I na kraju, Ustavom RS, između ostalog, regulisano je da sudije i tužioce bira organ Republike Srpske. A Ustav je sigurno ono nešto što treba da se poštuje, ako nigdje drugdje, onda u pravosudnim krugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana