Borba za slobodu

Dragana Orlović

Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj, jedan je od najznačajnijih praznika koji se obilježava u svim zemljama Evrope. To je dan kada se proslavlja humanistička ideja za slobodu, mir i uvažavanje, dan koji je snažno usmjeren protiv zla, nepravde i mržnje.

Republika Srpska prisjetila se 9. maja 1945, kada je slomljena pošast zvana fašizam, a nizom manifestacija, polaganjem vijenaca i marširanjem “Besmrtnog puka” odata je počast i oživljeno sjećanje na heroje koji su se borili za slobodu.

Poručeno je jednoglasno da nije zaboravljen maj prije 74 godine, kada je okončan jedan od najtragičnijih sukoba u istoriji čovječanstva, a nacistička Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Obilježen je datum kada je zvanično srušena surova ideologija koja je odnijela milione i milione ljudskih života.

Drugi svjetski rat postao je istorija, ali svijetla sjećanja na njegove besmrtne junake i dalje su prisutna.

Ne možemo i ne smijemo nikada zaboraviti njihovu hrabrost i odvažnost. Njihova stradanja. Posebno u vrijeme kada pojedinci nastoje da prekroje istoriju.

Kada iznova žele da broje jasenovačke žrtve i time dosipaju so na ranu nekolicini preživjelih logoraša i rođaka onih čiji je život okončan pod pesnicom ustaške vlasti. Kada sramotno nastoje da umanje sva ta stradanja. I kada fašistički, ubilački i zločinački režim NDH, koji je imao za cilj da s lica zemlje izbriše sve Srbe, Jevreje i Rome, pokušavaju opravdati, relativizovati ili negirati njegov zločinački karakter, što je nedopustivo. Srpski narod ponosan je na svoje pretke.  Ponosan je na činjenicu da je sa drugim slobodarskim narodima dao veliki doprinos slomu fašizma.

To će uvijek biti jedina istina i istorija, bez obzira na to šta pojedinci pisali, tvrdili i pokušavali plasirati u javnost. Naša obaveza i opredjeljenje su da njegujemo i čuvamo istinske vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje i da gajimo kulturu sjećanja na stradanje našeg naroda. Naroda, koji je u ovoj borbi dao mnoge živote. O svemu tome, a posebno o važnosti pobjede nad fašizmom, treba da uče i mlađe generacije. Moraju znati kolika je bila težina žrtve i borbe protiv fašizma i koliko su važni mir i sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana