Borba za radnika

Danijela Bajić

Prognoze da će maca doći na vratanca o pitanju odnosa poslodavaca i radnika polako se obistinjuju.

Poslodavci koji su do juče radnike bahato iskorišćavali, psovali i ucjenjivali, sada smišljaju sve i svašta kako bi ih zadržali u svom kolektivu, jer druge je gotovo nemoguće naći.

Pa sada ti isti poslodavci, koji su prethodnih godina otjerali na stotine radnika u inostranstvo, daju regres, 13. platu, božićnicu, časte putovanjima i večerama, a veliki broj njih svojim radnicima nudi i pomoć pri kupovini krova nad glavom i slično.

Drugim riječima, mnogi poslodavci sada nude sve ono što im još samo prije nekoliko godina nije padalo na pamet.

S obzirom na to da više ne mogu da biraju radnike, poslodavci se kada je radna snaga u pitanju snalaze kako znaju i umiju. Zapošljavaju sve, bez obzira na iskustvo, jer nemaju drugog izlaza. Ono što im najteže pada jeste to što ti isti radnici, koje oni obuče o trošku firme, odluče da odu u neku drugi firmu ili, još gore, u inostranstvo.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito da polako i u Srpsku dolazi “zlatno” vrijeme radnika, koji će birati, a ne da bude birani. Nažalost, da bi nekome svanulo, drugome treba da se smrkne. Do ovoga sigurno ne bi došlo da veliki broj stanovnika već nije otišao “trbuhom za kruhom” u inostranstvo, jer od plate u BiH nije živio, nego je preživljavao. Do juče ljudima se nije isplatilo raditi za mizeriju, pa je postojala velika nezaposlenost, što je išlo u prilog poslodavcima, koji su mogli da biraju radnike i sa njima rade šta su željeli.

To je i bilo “zlatno” vrijeme za poslodavce koji su radnike mogli ucjenjivati jer uvijek je postojao neko ko bi radio za takvu platu i pod takvim uslovima. Sada, na sreću radnika, sve se promijenilo i sada su oni ti čije vrijeme dolazi, kad mogu ucjenjivati i tražiti još veće plaće i bolje uslove rada jer će uvijek neko to platiti.

Međutim, ni činjenica da su poslodavci spremni dati još veće plate, bolje uslove rada, regrese, božićnice i još mnogo toga što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo, ne pije mnogo vode, jer onaj ko je naumio da ode, on će sigurno otići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana