Borba za pravdu

Vedrana Kulaga Simić

Do istine se često, pa i prečesto teško dolazi, ali ako ima volje i želje ni to nije nemoguće.

U istoriji BiH su upisana u teška vremena. Godine rata, tuge i gubitka najmilijih na svim stranama. Nepravdu i bol može ublažiti samo pravda koja godinama, u nekim slučajevima, čeka svoj red u pravosudnim institucijama u BiH. Mahom u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Tužioci koji su zaposleni u Tužilaštvu BiH sumirali su svoje rezultate rada u prošloj godini. Iz izvještaja je jasno da su imali u radu nekoliko hiljada prijava i istraga, ali i da hiljade nije dobilo epilog.

Među njima su, jasno je, i predmeti koji se odnose na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima koji godinama čekaju u ladicama, a vrijeme nezaustavljivo leti i uzima svoj danak.

Od kraja rata prošlo je više od dvije decenije. Oni koji su tada bili djeca, već su odrasli ljudi. Oni koji su tada bili u nekim "ozbiljnijim" godinama sada su već gaze šestu i sedmu deceniju života ili više, sticajem raznih okolnosti, nisu na ovom svijetu. A mnogi od njih su vidjeli i čuli kako su se zločini desili, ko je izdao naredbu, a ko potegao pištolj, sjekiru ili nož. To bolno saznanje i sjećanje nestalo je sa njima. Ponijeli su ih u grob i zato tu je Tužilaštvo BiH u pravu. Istina je da im to otežava rad, ali taj problem se nije pojavio u nekom od mjeseci prošle godine.

Na to već godinama upozoravaju predstavnici Srpske, svjesni da vrijeme uzima danak, da svjedoci nestaju, i da neriješeni zločini ostaju bez kazne.

Svako ko je počinio zločin nad bilo kojim narodom treba da za to i odgovora. Niko ne smije biti unaprijed oslobođen te krivice samo jer je Srbin, Hrvat, Bošnjak ili neke druge nacije i vjere.

Posljednji izvještaj o radu Tužilaštva BiH pokazao je da su brojne istrage pa čak i prijave na provjeri, ali ne i o kojima je riječ, a to je za mnoge u ovoj zemlji važan "detalj".

Tužilaštvo BiH mora ubrzati rad i da budu pravedni jer to je njihov posao. Za takav rad su se obavezali, a u zemlji kakva je BiH pomirenje i suživot zavise od istine koja je u rukama onih u pravosudnim institucijama.

Njihovo je da sude po pravu, a ne da prekrajaju istoriju jer time vuku sve stanovnike ove zemlje u stalnu borbu sa vjetrenjačama, odnosno istinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana