Borba za malinu

Anita Janković-Rečević

Malinarima u RS i BiH godina je započela hladno, tmurno i sivo zbog tadašnjih vremenskih prilika, ali i sa dolaskom toplijih dana šanse da ih sunce ogrije gotovo su nikakve.

Domaći ratari, u nadi da će zaraditi nešto novca, uložili su posljednju marku da podignu zasade maline na slobodnom parčetu zemlje. Izloženi na milost i nemilost vremenskih (ne)prilika i pritisnuti bremenom visokih troškova, koje smanjuju konkurentnost njihovog voća, proizvođači su pred udarom novog problema. Bura koja se digla prošle sedmice nakon što su hladnjačari iz FBiH ponudili malinarima akontativnu cijenu od svega jedne marke za kilogram uzgojenog "crvenog zlata" i dalje se ne stišava. Proizvođači koji godinama ulažu posljednje atome snage kako bi se podigli sa dna ističu da ih je ova vijest o sramotnoj cijeni snažno gurnula u sunovrat.

Da stvar bude još gora, sve se dešava u periodu kada je proizvodnja maline u BiH doživjela ekspanziju i postala brojnim porodicama jedini izvor prihoda. Mnogo je onih koji su zbog dobre cijene ovog sočnog voća odlučili dati otkaze u posrnulim firmama i uložiti sve da pokrenu sopstveni biznis, ali novonastala situacija nesumnjivo dovodi u pitanje njihov opstanak.

Ogorčeni zbog svih problema koji su ih zadesili ove godine, počevši od niskih temperatura, mraza i snijega koji su pokosili voćnjake i umanjili prinose za 50 odsto, uključujući i poražavajuću otkupnu cijenu, malinari očekuju pomoć države. Dok poput davljenika vape za slamkom spasa odlučno tvrde da će svoje malinjake radije sasjeći i uništiti nego mukom proizvedeno voće prodati u bescjenje. Kažu da će, ako treba, raditi na sopstvenu štetu, ali neće dozvoliti da se hladnjačari i otkupljivači bogate preko njihovih leđa.

S druge strane, hladnjačari biju svoje bitke i tvrde da su zbog skupo plaćene lanjske maline cijelu godinu u gubicima, da su im lageri "crvenog zlata" zbog nekontrolisane proizvodnje prepuni, a tržište prezasićeno. Razumljivi su problemi i jednih i drugih, a rješenje problema, po svemu sudeći, može biti samo u rukama onih koji nam svakodnevno kroje kapu iz svojih udobnih fotelja. Političari bi morali saslušati i malinare i hladnjačare i iznaći mjere podsticaja koje bi bile ruka spasa napaćenim seljacima i namučenim trgovcima.

Oni ne smiju dozvoliti da višegodišnji trud na hiljade malinara padne u vodu i da se poigraju sa sudbinom "običnog" čovjeka, čija je egzistencija odavno dovedena u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana