Borba za glasove

Svjetlana Šurlan

Srbi, Bošnjaci, Hrvati, mi, oni, prava i nadležnosti... riječi su koje se u BiH svake dvije godine konzumiraju u povećanom obimu.

Taj povećani obim uzrokovan je održavanjem izbora upravo svake dvije godine, s čim se nameće i potreba da se još bezbroj puta ponovi ko smo to mi, a ko oni i šta su čiji interesi i nadležnosti.

BiH je takva od kada je uspostavljena u Dejtonu i vrlo vjerovatno zauvijek će takva i ostati.

To svakako znaju političari koji to i koriste, te u nedostatku ideja, ponovo i vrlo lako, uspijevaju da zapale fitilje u narodu, posebno one s nacionalnim predznakom.

Tako svake dvije godine slušamo da smo "mi" bolji od "njih", da "nas" "oni" ugrožavaju, da bi smo "mi" bili srećniji da nema "njih", da "nam" "oni" uskraćuju prava... I tako u krug, izjave su koje se mogu čuti od političara kojima je cilj doći ili ostati na vlasti.

Primjer za to ove sedmice je viđen u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje su pokrenute inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti više akata, te zaštita vitalnog nacionalnog interesa ovog naroda.

Poruke koje su se tom prilikom mogle čuti su upravo u smislu "oni" i "mi" nikako ne možemo na zelenu granu.

U ovom slučaju "oni" su Srbi koji "nama" Bošnjacima uskraćuju osnovna prava i to se, prema predstavnicima Kluba Bošnjaka, mora spriječiti.

Zahtjev da se to spriječi može biti opravdan, međutim sramotno je što je cilj da se privremeno zapali fitilj kod onih koji ne znaju da u stvari takav zahtjev nije opravdan.

To je više puta i dokazano odlukama suda, ali to ne sprečava bošnjačke političare da iste mehanizme ponovo koriste da bi se u narodu predstavili kao branioci njihovih prava.

U Klubu Bošnjaka ne prezaju ni od toga da narod pozivaju na neposlušnost, na nepoštovanje zakona, Ustava...

Rezultat povećanog obima upotrebe riječi mi, oni, Srbi, Hrvati i Bošnjaci... treba na kraju da budu osvojeni glasovi. Narod bi to trebalo da zna i da pokaže da prepoznaje ko štiti njegove interese, a ko zloupotrebljava njegove nacionalne osjećaje. Dok se to ne desi, neće biti ni srećnog naroda, ni mirne Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana