Borba sa vjetrenjačama

Milijana Latinović

Stanovnici opština u slivu rijeke Une ne posustaju u borbi za očuvanje životne sredine, ali njihova borba sve više liči na onu s vjetrenjačama jer oni koji bi trebalo ponajviše da zasuču rukave u slučaju “Trgovska gora” ne rade gotovo ništa.

Ni deset mjeseci, koliko je prošlo od formiranja pravnog tima BiH za Trgovsku goru, nema strategije djelovanja, niti pravnih koraka, što je bio zadatak tog tima. 

A u timu milion opravdanja i obrazloženja zašto nema strategije. Od kašnjenja sa dostavljanjem odluke, kašnjenja službenika, preko novogodišnjih i božićnih praznika, do pandemije virusa korona.

Tvrde da je ovo komplikovano političko pitanje koje traje pet ili šest godina i da je prikupljanje dokumentacije još u toku.

Za građane koji svakodnevno strepe hoće li im na kućnom pragu osvanuti odlagalište nuklearnog otpada ovakva situacija je nedopustiva.

Dok nadležni u BiH traže opravdanja za nerad, Hrvatska polako ali sigurno priprema teren da svoje namjere sprovede u djelo. Oni su već završili polugodišnji izvještaj istražnih radnji na području Trgovske gore. Iako je stav svih u BiH oduvijek da je navedena lokacija za odlaganje nuklearnog otpada nedopustiva jer se nalazi uz samu granicu u slivu Une, koja je zaštićeno područje, konkretnih poteza na zaštiti zdravlja 250.000 građana je malo.

Najglasniji su i dalje građani i oni koji su okupljeni u nevladinim organizacijama i udruženjima kojima je zaštita životne sredine broj jedan na listi prioriteta. Ali njihov glas nije dovoljan. Koliko god bili istrajni u borbi da sačuvaju svoje parče zemlje pored Une, ne mogu sami, ne mogu bez onih koji donose odluke, pišu strategije i zakone.

Zato je krajnje vrijeme da se svi oni koji konce drže u svojim rukama probude iz zimskog sna, zasuču rukave i počnu da rade u interesu građana, koji će, ukoliko se namjere Hrvatske obistine, doći u situaciju da napuštaju svoja ognjišta. I bez toga nas je malo, zar treba da idemo jer je neko odlučio da nuklearni otpad istovara pored naše djece? Da nijemo ćutimo dok komšije rade po svome?

Svi oni koji traže odgovore od nadležnih zaslužuju da znaju i zaslužuju da im se omogući da mirno spavaju na svom ognjištu. BiH svim raspoloživim resursima treba da stane u odbranu svoje teritorije i svog stanovništva, u suprotnom će zaista biti pretvorena u evropsko smetljište, i to ne bilo kakvo, već nuklearno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana