Borba sa vjetrenjačama

Anita Janković-Rečević

Koliko je u ovoj zemlji gotovo sve paradoksalno i graniči sa zdravom pameću pokazuje činjenica da narodi ovih prostora, bili to Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, veoma radu daju mito i učestvuju u korupciji.

Našem narodu nije strano da počasti doktora sa 100 maraka, bombonjerom i viskijem kad mu se rodi dijete. Zar da, pobogu, škrtari u tako radosnom trenutku?! Kesu rado odriješimo i prije i poslije operacije kako bi nas doktori i medicinske sestre “pazili” više nego druge, pacijente, jasno.

Većina građana ove male zemlje ne libi se gurnuti novčanicu ni u džep policajca kako bi izbjegli kaznu iako su svjesni da su napravili prekršaj, a podeblja koverta sprema se i prilikom traženja posla. 

Davanju mita smo skloni i da bismo skratili raznorazne procedure, upisali dijete u vrtić ili na fakultet, prošli na nekom tenderu... Tu je i niz drugih životnih situacija, koje, ako bih ih sve nabrajala, definitivno ne bi stale u predviđeni šablon ovog teksta.

Trend podmićivanja, ne baš u klasičnom obliku, sve više je prisutan i u osnovnim i srednjim školama. Moderni roditelji se tako utrkuju ko će učiteljima i razrednim starješinama njihove djece kupiti bolji poklon.

Ide se toliko daleko da se kupuju pokloni vrijedni nekoliko stotina maraka. Nekadašnje čestitke koje su đaci sami pravili i buketić od nekoliko ruža zamijenjeni su skupocjenim torbama, kožnim rukavicama, satovima, nakitom, parfemima pa čak i biciklima i telefonima.

Glavna krivica za takve pojave nije ničija druga nego roditelja. Sumnjam da ima nastavnika i profesora koji traže skupocjene poklone, a ako ih i ima, to je ona manjina beskrupuloznih koji ne znaju šta je lijepo ponašanje ni poslovna etika. Takve treba prijaviti nadležnima kako bi snosili odgovornost, a ne ispunjavati im želje i bezobrazluk nagrađivati skupocjenim poklonima.   

Očigledno je da se korupcija prožima kroz sve pore našeg društva i, iako svi znaju da je to pogrešno i izopačeno, nikome ne pada na pamet da prijavi one koji uzimaju novac i poklone. A kako i da prijave kada u 90 odsto slučajeva sami potegnu pitanje podmićivanja.

I tako je ko zna od kada. Isto je bilo i u prošlom vijeku, samo što su pokloni bili skromniji. Nekada su seljaci doktore i razne činovnike podmićivali kajmakom, domaćim jajima i jaganjcima, a danas u vremenu potrošačkog društva to je najčešće novac, evri po mogućnosti.

Razni izvještaji pokazuju da je borba protiv korupcije u BiH zapravo borba sa vjetrenjačama. Jasno je da drugačije ne može ni biti s obzirom na to da je podmićivanje kod većine “upisano” u genetskom kodu. Gdje počinje korupcija u BiH, na nižim ili višim nivoima, jednako je teško pitanje kao i ono da li je starije jaje ili koka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana