Borba sa vjetrenjačama

Vedrana Kulaga Simić

Borba protiv korupcije u BiH traje koliko i sama zemlja, a zajedničko im je to što su neuspješne i jedna i druga.

Riječ korupcija je u samo vrhu najčešće izgovorenih riječi na ovom području. Svako malo možemo da čujemo kako je baš borba protiv te pošasti ključni prioritet BiH i, drugačije rečeno, "od suštinske važnosti". U praksi, kako se čini, sve je samo ne to jer se mahom radi samo na opredijeljenosti koja ostaje mjesecima i godinama mrtvo slovo na papiru.

Klasičan paradoks želje da korupcija u BiH bude svedena na minimum jeste postojanje Agencije za borbu protiv korupcije BiH, koja je osnovana prije nekoliko godinama, ali od tada je uglavnom samo vezanih ruku mogla da posmatra razvoj stanja u BiH kada je riječ o "borbi" protiv korupcije.

Agencija je, naime, formirana u onim danima kada je BiH jurila bezvizni režim jer je njeno postojanje bilo jedan od uslova za sticanje tog statusa. Jasno je da se pri toj brzini i u tom momentu nisu mogle posložiti sve kockice za efikasno suprotstavljanje korupciji, ali je još jasnije da se nije smjelo dopustili da prođe sedam godina da bi neko zatražio da se stavke, koje su Agenciji vezale ruke, promijene u samom zakonu kojim je definisan njen rad.

Dvije godine im je trebalo da profunkcioniše rukovodstvo, a pet da nadležni shvate da je vrijeme da zasuču rukave i da u proceduru konačno upute izmjene zakona da bi znali, između ostalog, šta će sa prijavama u kojima se sumnja na korupciju.

Nije, međutim, samo problem u Agenciji. Problem je u svima drugima koji se protiv korupcije "bore" pisanjem planova i strategija koje, naravno, nemaju u planu da sprovodu u djelo.

To je problem ove zemlje - kada bi radili koliko pričaju o tome, i svijet bi nama, na nečemu, mogao da zavidi.

Jasno je da korupcija nije problem od juče i da ne može da bude iskorijenjena do sutra, ali to nikome ne treba i ne smije da bude izgovor što se nismo mnogo mrdnuli s mjesta.

Izmjene i dopune zakona o Agenciji bi trebalo uskoro da ugledaju svjetlost dana, ali i prije nego što se to dogodi  BiH mora da skrene na put istinske volje za sasijecanje korupcije u korijenu. U tome je ključ i u tome ne smije da bude podjele na one koji su podobni i one koji nisu jer u korupciji, na šta god da se odnosila, svi su isti.

Korupcija je ušla u sve pore društva i to je činjenica, ali ne smije da iz dana u dan prerasta u pravilo ponašanja jer je to mjesto rezervisano, ili tako treba da bude, za čist obraz i pošten rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana