Borba sa terorizmom

Goran Maunaga

Da se borba protiv terorizma u BiH pretvorila u politikantstvo, vidi se iz toga što Udarna i Operativna grupa za borbu protiv terorizma još nisu profunkcionisale.

Izgovor za veliki zastoj u tom poslu su, kao i najčešće, procedure koje treba sprovesti, ali je očito da se radi o tome da u BiH ne postoji politička volja na svim stranama za suočavanje s problemom terorizma onako kako to rade sve države svijeta.

Čim je poslije terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku u Savjetu ministara otvorena rasprava o tome da li je napadač Nerdin Ibrić prilikom pucanja na policajce uzvikivao "alahu ekber" ili ne, bilo je jasno da od profesionalnog rada neće biti ništa. Žalosno je to što je zvaničnicima u Sarajevu usta u toj ispraznoj raspravi morala da zatvara Ibrićeva majka kad je javno i direktno rekla da je njen sin pripadnik vehabijskog pokreta.

Sve je trenutno zapelo u Savjetu ministara BiH, gdje se čeka saglasnost ministarstava na predloženu listu članova Operativne grupe koja će tek poslije tog ići na odobravanje. Niko ne zna kada će ta procedura biti završena. I niko se ne pita šta ako bi do tada bio počinjen još neki teroristički napad, kao što su već činjeni od kada je grupa osnovana bar na papiru. Sigurno je da one najodgovornije za funkcionisanje Udarne i Operativne grupe ne brine takva situacija jer bi, u suprotnom, taj posao do sada bio okončan. A ne brine ih jer, jednostavno, nisu predviđene nikakve sankcije za one koji su zaduženi za formiranje tih grupa, u slučaju da se teroristički napad ponovi, a da one još nisu profunkcionisale.

Takvima ništa ne znači ni to što je u izvještaju Stejt departmenta o terorizmu istaknuto da su Udarna i Operativna grupa u prošloj godini značajno podbacile pošto zadatak koordinisanja rada policijskih agencija radi efikasnije borbe protiv terorista nije izvršen. Sigurno je još nešto - u BiH neće biti prave borbe protiv terorizma sve dok za to ne bude postojala politička volja. Situacija nije nimalo ružičasta. Dok opasnost od terorizma svakim danom raste, političke volje za borbu protiv te pošasti još nema ni na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana