Borba sa oblacima

Anita Janković-Rečević

Klimatske promjene sve češće i snažnije pokazuju zube građanima Srpske.

Olujno nevrijeme koje je u nedjelju naveče pogodilo Srbac, Gradišku, Semberiju i Posavinu nanijelo je, prema prvim procjenama, milionsku štetu poljoprivrednicima, a stradali su i mnogi objekti.

Sličnim dešavanjima svjedočili smo i krajem juna, a prema prognozama stručnjaka, zbog nemarnosti prema planeti, priroda će nam u budućnosti mnogo učestalije pokazivati svoju ćud.

Na njenom udaru prva će biti poljoprivreda, grana od koje zavisi šta i koliko ćemo jesti. Zbog toga bi se svako od nas trebalo da zamisli šta može uraditi i kako se prilagoditi novonastaloj situaciji. 

Upotreba modernih tehnologija jedan je od načina da se smanje negativne posljedice i Srpska je tim putem već krenula.

U koštac sa gradonosnim oblacima, koji su posljedica klimatskih promjena, hvata se već duži niz godina. Projektom modernizacije raširena je mreža protivgradnih stanica, instalirani najmoderniji radari u Evropi a nabavljeni su i lanseri koji vode bitku sa tamnim oblacima. Na red je došla nabavka letjelice koja bi u Srpsku trebalo da stigne ove godine. Njen zadatak biće razbijanje gradonosnih oblaka na područjima gdje postoji zabrana ispaljivanja raketa zbog avio-saobraćaja, što bi trebalo značajno doprinijeti umanjenju šteta od grada.  

Novi avion pomoći će strelcima koji danonoćno rade ne bi li sačuvali žitna polja, povrtarske kulture, vinograde i voćnjake. Samo ove godine ispalili su više od 850 raketa u oblake i svojevrsni su heroji s obzirom na to da su najzaslužniji što našu Republiku nije pogodio grad veličine narandže koji je u susjednoj Hrvatskoj i Sloveniji izazvao pustoš.

Međutim, poljoprivrednici moraju da znaju da se, uprkos modernizaciji i nabaci novih uređaja, ne mogu u potpunosti osloniti u protivgradnu zaštitu. Namjere silovite prirode neće uvijek spriječiti rakete. I to nije ništa novo jer je i do sada zaštita znala zakazati. Iako je više puta bila uspješna i efikasna, ovaj narod pamti i godine kada je grad desetkovao poljoprivrednu proizvodnju. Samo lani je šteta na području Prijedora, Banjaluke i Laktaša premašila 16 miliona KM.

Domaći proizvođači moraju povesti računa o dodatnim ulaganjima ako žele živjeti od svoga rada. Osim ugradnje protivgradnih mreža i okretanja plasteničkoj proizvodnji, kao opciju imaju i osiguranje usjeva koju godinama uporno izbjegavaju.

Država ima zadatak da prati svjetske trendove koje doprinose zaštiti poljoprivrede, ali mnogo brže nego što je to sada slučaj s obzirom na to da zemlje Evropske unije praktikuju razbijanje gradonosnih oblaka iz aviona već duži niz godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana