Borba sa cijenama

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanovništvo Srpske vodi neprekidnu borbu sa poskupljenjima. Vodiće i dalje. Novi val poskupljenja već se preliva na domaće tržište. Neizvjesne prognoze postale su već izvjesne, jer je zbog sukoba na istoku stanovništvo već suočeno sa poskupljenjem goriva. To će za sobom povući rast svih ostalih troškova. Niko se neće odreći da povećanje cijena goriva ukalkuliše u koštanje usluge i gotovog proizvoda.

I cijene gasa skaču iz dana u dan. Srpska ima ugovorene količine gasa do kraja maja, a nakon toga može se očekivati i poskupljenje ovog energenta. Ali Srpska nema ugovorene količine vještačkog đubriva u čijoj proizvodnji bitnu ulogu ima gas. To će dovesti do toga da ćemo već imati skuplju proljećnu sjetvu, a na kraju i skuplje proizvode sa brazde. Jasno je da kraja poskupljenjima nema i da nam slijedi udar na ionako tanak novčanik.

Rješenja nema ni na vidiku. Neko se pojavi s vremena na vrijeme i izbaci kao iz rukava moguće rješenje, ali ono nakon par dana padne u zaborav. Tako se prethodnih dana kao jedna od opcija mogućeg ublažavanja posljedica inflacije pojavila priča o smanjenju PDV-a, zatim preusmjeravanju novca iznad pokrića obavezne rezerve Centralne banke, ali sve se na tome završilo. Svjedoci smo da su se ista rješenja nudila i prethodnih godina. I na tome su se i završila. Samo su nuđena, ništa dalje od toga nije urađeno. Čisto sumnjamo da će se i ovog puta dalje odmaći sa toga mjesta. 

Problem jeste to što Srpska nema ni robne rezerve. One su uništene. Preduzeće je u stečaju, a Srpska jedino što ima jeste Zakon o interventnim nabavkama RS, kojim je predviđeno da se svake godine planira novac za reagovanje u hitnim situacijama. Dakle, nemamo ništa. Ni litar mlijeka, ni litar ulja u slučaju da dođe do nestašice osnovnih životnih proizvoda. Ali zato već sada imamo strah da bi moglo da dođe i do nestašice pojedinih namirnica. Nadamo se da taj strah neće iz neizvjesne preći u izvjesnu zonu, kao što se desilo sa cijenama.

Kao i do sada teret krize najteže će podnijeti oni najugroženiji koji su i do sada vodili neprekidnu borbu za puko preživljavanje. Njima je pomoć hitno potrebna, jer su i do sada živjeli na rubu egzistencije. Ni rast penzija i plata u jednocifrenim procentima neće im ništa značiti, odnosno već im ne znači. Inflacija je taj rast progutala, a nova poskupljenja su nam servirana na pumpama što će se, prema prognozama stručnjaka, uskoro preliti i na police u prodavnicama.

Jasno je da nam slijedi neizvjesna godina sa izvjesnim poskupljenjima. Političari bi zbog toga trebalo da ponude konkretna, sprovodiva rješenja koja će bar u nekoj mjeri ublažiti posljedice inflacije, a ne da nude ona koja je, kao i prethodnih godina, bilo nemoguće realizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana