Borba protiv terorizma

Goran Maunaga

Paradoksalno i šokantno, ali u BiH koja je kolijevka današnjeg džihadizma, leglo za vrbovanje terorista i prva škola za lidere "Al-Kaide", ne funkcioniše Operativna grupa za borbu protiv terorizma.

To je, dakle, nekome cilj, to nekome odgovara a činjenica je i da ne postoje stvarna odluka, politička riješenost ni iskrena želja za suprotstavljanje i rješavanje tog problema.

Iako je formirana prije nekoliko godina i iako je i nakon terorističkog napada u Zvorniku zatraženo njeno hitno aktiviranje, predloženi novi članovi, nikada nije zaživjela a kamoli radila.

Ko to koči? Kome odgovara to što ova grupa godinama ne funkcioniše?

Odgovara ljudima koji su 1992. godine u BiH doveli strane borce i formirali odred "El mudžahedin" u sastavu Armije RBiH, a koji i danas imaju političke funkcije i položaje u svima bitnim zajedničkim institucijama.

Odgovara onima kojima odgovara to što Islamska država u BiH uspostavlja tvrđavu, uporište u srcu Evrope, to što zvanično u njoj ima 3.000 terorista-spavača i što je 350 džihadista iz BiH u Siriji i Iraku. 

Sprečavanje formiranja i rada Operativne grupe za borbu protiv terorizma odgovara onima koji podržavaju teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku kad je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, onima za koje je napad Harisa Čauševića na Policijsku stanicu u Bugojnu "mali ispad jednog rokera", onima koji žale što terorista Mevlid Jašarević nije počinio veće zlo kad je napao Ambasadu SAD u Sarajevu.

A to su isti oni kojima postojanje izolovanih vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Ošvama i te kao odgovara kao i to što instruisani mladići po Podrinju javno pokazuju znakove i obilježja Islamske države.

Takva situacija odgovara i onima koji su organizovali pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula. 

Njima nije odgovaralo to što borba protiv terorizma treba da bude realizovana putem Operativne grupe koja djeluje pri SIPA sve dok je na toj funkciji bio Goran Zubac kao istinski borac protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana