Borba protiv terorizma

Svjetlana Šurlan

I domaće i evropske institucije shvatile su konačno da se moraju ozbiljnije uhvatiti u koštac sa problemom terorizma i ekstremizma, kako u BiH, tako i na Balkanu, ali i na teritoriji zemalja članica Evropske unije.

U BiH su povod za to imali još prije mnogo godina, ali ih je dodatno razdrmao teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena.

Nadležni tako sada planiraju da u okviru Tužilaštva BiH bude formirano odjeljenje za borbu protiv terorizma pa će u ovogodišnjem budžetu BiH biti izdvojen novac za te namjene.

Za formiranje odjeljenja planirano je oko 750.000 maraka i to bi trebalo što prije da bude sprovedeno u djelo ako se misle spriječiti svi “spavači” u ovoj zemlji u eventualnim krvavim pohodima.

U svakom slučaju, neophodno je pojačati kapacitete svih institucija pa i Tužilaštva BiH, kako bi se mogli na adekvatan način suprotstaviti ovom globalnom zlu.

S druge strane, Evropska komisija namijenila je mnogo više novca za sprovođenje antiterorističkih mjera, kako na svojoj teritoriji, tako i u zemljama u kojima se teroristi regrutuju i pripremaju za smrtonosne pohode.

Ukupno sa deset miliona evra EU želi da pomogne “zemljama partnerima” da se uhvate u koštac s terorizmom, sukobima, trgovinom ljudi i ekstremizmom.

Činjenica koja potvrđuje da je opravdano da se dobar dio novca uputi na Balkan je svakako to što su skrovišta i jataci terorista u velikoj mjeri na Balkanu, prvenstveno u BiH, Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

Zapadni Balkan trn je u oku EU i zbog oružja koje se u velikim količinama sa ovog prostora švercuje u evropske zemlje.

Izdvajanje novca za ove namjene je u svakom slučaju pozitivna stvar kada se ima u vidu obim problema.

Ali, ako se sve antiterorističke mjere ne počnu što prije sprovoditi, posebno u uporištima terorista, među kojima je i BiH, sasvim izvjesno je da će se spisku terorističkih meta, pored Bugojna, Zenice, Sarajeva, Viteza i Zvornika, pridodati još koja lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana