Borba protiv nepovjerenja

Željka Domazet

Da u BiH nema povjerenja u tužilaštvo i tužioce i da mnogi njihov rad smatraju lošim pokazala je i analiza koja je pravljena za potrebe Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) kako bi izradio sopstvenu strategiju čijim bi sprovođenjem koliko-toliko to povjerenje vratio.

Oni koji su imali posla sa tužilaštvima na bilo koji način tvrde da su tužioci uglavnom pod snažnim političkim uticajem, da se optužnice pripremaju traljavo i da je struka potisnuta pod uticajem kojekakvih lobija. Ako samo trećina anketiranih tvrdi da tužioci rade bez političkog ili neke druge vrste pritiska, onda bi to za svaku zemlju koja želi da i ovaj stub vlasti postavi na noge morao biti alarm za uzbunu.

Razmatrajući rezultate ankete VSTS je došao do podataka da je do nepovjerenja u rad tužilaca i tužilaštva došlo zbog činjenice da se procesi bezrazložno otežu, a naročito oni koji se tiču predmeta ratnih zločina, da se na pozicije tužilaca imenuju nedovoljno profesionalni kadrovi i da uglavnom "velike ribe" ostaju van dometa pravosuđa i pravde. Svi ovi nalazi doveli su do usvajanja strategije čijom bi implementacijom trebalo da budu stvorene pretpostavke za profesionalno postupanje prema oštećenima i svjedocima, osumnjičenima i optuženima, advokatima, vještacima...

Ruku na srce, Strategija i nije loše zamišljena, ali u ovoj zemlji smo do sada imali napretek kojekakvih strategija za rad tužilaca od kojih nijedna nije dala očekivane rezultate. Stoga je malo vjerovatno da će i ova biti izuzetak, kada se ima u vidu sve ono što je u ovoj zemlji pogazilo i profesiju i profesionalan odnos.

Pravosudni standardi, kada je riječ o tužilaštvu i tužiocima (čast izuzecima), su izgleda već odavno otjerani. Alarm za uzbunu u svemu ovome je i činjenica da nijedan glavni tužilac BiH do kraja nije izdržao mandat i da nije rijetkost da se protiv prvog čovjeka Tužilaštva ove zemlje vode kojekakvi procesi.

Ne budu li se u ovoj zemlji što hitnije preduzele ozbiljne mjere i rezovi kada je o tužiocima i uopšte o pravosuđu riječ, pravda će biti samo puki san, a javnost će biti zabavljana kojekakvim političkim procesima bez osnova na šta će se trošiti i novac i vrijeme.

I dalje će se donositi kojekakve strategije unaprijed osuđene na propast i na kraju će se samo moći konstatovati kako su nas znanje i profesionalizam već odavno napustili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana