Borba na šinama

Dragana Orlović

Sve je počelo zahtjevom željezničara, kojima je dozlogrdilo, kako kažu, da rade za plate od 450 do 600 maraka i za povišicu od 10 odsto, što je u prosjeku 50 maraka po radniku, pa su 7. juna ove godine na pola sata obustavili rad.

Štrajk upozorenja.

Osim povećanja plata, zatražili su tada i potpisivanje kolektivnog ugovora i pravilnika o sistematizaciji, kako bi znali ko će i pod kojim uslovima dobiti otkaz.

Nisu im ispunjeni zahtjevi, pa se cijela situacija u “Željeznicama RS” ozbiljno zahuktala. 

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri tom preduzeću podnijeli su u srijedu i dugo najavljivane krivične prijave protiv uprave tog preduzeća iz 2012. godine i tadašnjeg Nadzornog odbora, zbog nesavjesnog poslovanja i nanesene višemilionske štete. Prijave su podnesene su Okružnom tužilaštvu u Doboju, a iz sindikata su pojasnili da se odnose na isplatu toplog obroka i regresa, kao i zaključivanja niza štetnih ugovora.

Očekuju da će te prijave i poslije sedam godina imati efekta, jer njihova borba za radnička prava tek počela, a neizvjesno je do kada će trajati.

I kako će završiti, jer su radnici ŽRS već dugo vremena nezadovoljni svojim položajem.

Uporište i podršku željezničari su dobili od Konfederacija sindikata RS, koja je otvoreno stala iza njih i poručila dobojskom Okružnom tužilaštvu da hitno postupi po podnesenoj krivičnoj prijavi sindikalnih organizacija.  Najavljena je “burna jesen”, obojena borbom za ostvarivanje radničkih prava.

Borbom, koja se izgleda neće zadržati samo na šinama, već ozbiljno prijeti da pređe i na ulice. Nijedan problem ne treba rješenje sa ulice.

Uvijek je sretniji izbor dijalog i dogovor.

Ako ga je moguće realizovati. Sadašnje rukovodstvo “Željeznica RS”, radnici, predstavnici sindikata i resornog ministarstva moraju razgovarati i zajednički pokušati pronaći izlaz iz novonastale situacije. To im je obaveza, koju treba što prije da ispune.

A na tužilaštvima i sudovima je da utvrde i odluče ko je odgovoran za štetne ugovore i nezakonite radnje u tom preduzeću i kakve posljedice će snositi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana