Borba na dva fronta

Vedrana Kulaga Simić

Predizborna trka za glasove u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj ulazi u završnu fazu i za nekoliko dana bi trebalo da bude poznato, barem preliminarno, kome su sugrađani ukazali povjerenje i kome su prepustili ključeve svojih lokalnih zajednica.

Ovogodišnji izborni ciklus po mnogo čemu se razlikuju od svih ranijih. Kao prvo, birači će prvi put na birališta u novembru, a ne u oktobru, kako su navikli. I od odluke o pomjeranju je gotovo sve i počelo. Mahom naopako.

Ni sama ova godina nije kao prethodne. Pandemija virusa korona zauzela je cijeli svijet. Na gotovo svim zemaljskim adresama traje bitka sa “kovidom 19” i dalje nema naznake kada će biti okončana. Niti kako će završiti.

Situacija je zabrinjavajuća i u Srpskoj, pa i cijeloj BiH. Uprkos apelima sa svih strana, mnogi još nisu shvatili da se moraju biti poštovane mjere da bismo sa što manje gubitaka izašli iz svega ovoga, da bi u idućoj godini mogli da se borimo više sa ekonomskim, a manje sa zdravstvenim problemima.

Dobar dio tih i svih drugih borbi za bolju i sigurniju budućnost građana Republike Srpske na svim poljima biće u rukama onih kojima upravo sami birači daju najveće povjerenje. Oni u koje sugrađani najviše vjeruju.

Pandemija je uveliko promijenila način borbe za glasove na ovim lokalnim izborima. Kampanja se mahom “preselila” na internet. More kandidata na taj način lovi potrebne glasove da bi se domogli gradonačelničke ili načelničke fotelje ili mjesta u lokalnim skupštinama.

Svi oni koji su se koliko-toliko aktivirali u kampanji redom obećavaju da će podići privredu, spasati radna mjesta i otvoriti nova, da su jedini koji imaju viziju bolje budućnosti i jedini koji imaju snage za to. Da samo oni mogu zaustaviti odlazak mladih i sačuvati porodicu. A dobar dio njih ne zna da je, što bi narod rekao, došao ili pošao.

S druge strane imaju i oni koji su samo popunili liste. Koji su dobili taj broj samo da bi lokalni odbor mogao da ima potreban broj kandidata ili poštovao poželjne cifre, kada je riječ upravo o mladima i ženama. Njih je tako nezavidan broj.

Naravno, ima kandidata koji zaista žele i uvjeravaju da mogu upaliti nove motore, koji su prijekopotrebni mnogim opštinama i gradovima u Srpskoj, ali će na kraju presuditi oni koji su svaki dan sa njima, koji ih gledaju i uživo i na plakatima gdje god se okrenu.

Kako se izborni dan bliži, tako se i kampanja, ma kakva bila, zahuktava. To u ovom momentu, u ovakvoj epidemiološkoj situaciju, može biti opasno i upravo bi kandidati na izborima, kojih nije mali broj, trebalo da stanu i da obećaju da će dati sve od sebe da ne bi doprinijeli dodatnom kvarenju, ionako, loše zdravstvene slike.

Bitka za glasove je za njih uvijek bitna, ali je, kako i sami ističu, zdravlje je na prvom mjestu. Posebno u ovoj, nažalost, ne izbornoj, već “kovid” godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana