Borba još traje

Milijana Latinović

Virus korona je i dalje tu među nama. Nije prošlo i ko zna kada će da prođe i zato moramo biti odgovorniji neko ikada. Sebi i onima koji su nam najdraži dugujemo bar toliko da se čuvamo, da nosimo maske i izbjegavamo bilo kakva okupljanja, jer borba još traje.

Da je oprezno i odgovorno ponašanje neophodno svakodnevno nas upozoravaju podaci o broju zaraženih i preminulih.

Iako smo prošlo proljeće uglavnom posmatrali sa balkona i kroz prozor gledali kako se smjenjuju godišnja doba, malo-pomalo život se počeo vraćati u normalu.

Nakon novembra, kada je zdravstveni sistem bio pred pucanjem, svi smo prodisali. Međutim, neodgovorno ponašanje pojedinaca ponovo nas vraća nekoliko koraka unazad i to baš sada kada se svjetlo na kraju tunela nazire, kada nam stižu vakcine i kada imamo novo oružje protiv “kovida 19”.

Zbog neodgovornih pojedinaca koji ne prezaju od zaraze i provode se po ugostiteljskim objektima ponovo se pune bolnički kreveti i čini se da ovoj borbi nema kraja. Kao da se stalno vraćamo na početak.

Nezamislivo je da djeca i dalje nastavu pohađaju na skraćenim časovima, da sjede sama bez druga u klupi, a da neodgovorni pojedinci lumpuju do zore. Nezamislivo je da zdravstveni radnici već godinu nemaju ni dana slobodnog vremena za sebe i svoje porodice, da nemaju radno vrijeme jer su 24 časa uz pacijente, da padaju od umora, a da sa druge strane njihovi sugrađani slave 8. mart, rođendane, punoljetstva.

Olako zaboravljamo da i dalje postoje oni koji se na respiratorima i kiseoničkim maskama bore da udahnu, da je u ovoj borbi izgubljeno više od 2.000 života i da bi svako od nas sutra mogao da se zarazi.

Žalosno je što o tim stvarima mnogi misle tek kada se neko njima blizak ili oni sami zaraze. Korona žurke o kojima slušamo svakoga dana ruše sve napore medicinara i sve ono što su nadležne institucije preduzele da iz ove mukotrpne borbe izađemo kao pobjednici. 

Nepromišljena okupljanja i slavlja ugrožavaju i proces vakcinacije, stavljaju nam tegove na noge i ne daju da trčimo dalje ka cilju, ka pobjedi.

Moramo se osvijestiti i pomoći jedni drugima da sve ono što nas je snašlo izdržimo i iz borbe izađemo zdravi i spremni za velika putovanja, druženja i slavlja.

Do tada ne preostaje ništa drugo nego da budemo odgovorni i oprezni jer samo tako ćemo uspjeti da pomognemo i sebi i ljudima oko sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana